Madagaskar: Tienduizenden hongerdoden door klimaatverandering

Bij de start van de Wereldklimaatconferentie in Glasgow herinnerden de Verenigde Naties aan het lot van de mensen in Madagaskar. Met meer dan een miljoen hongerende mensen stevent de Afrikaanse eilandstaat voor het tweede jaar op rij af op een ernstige droogte.

“Door het veranderde klimaat hebben gezinnen die 15 jaar geleden van hun grond konden leven, nu acute honger”, zegt Menghestab Haile, directeur voor Zuidelijk Afrika van het Wereldvoedselprogramma. Volgens het WFP is Madagaskar op dit moment niet de enige plek in de wereld met omstandigheden van hongersnood, maar de enige plek waar deze voornamelijk veroorzaakt werden door klimaatverandering en niet door conflict.

Hongerige mensen gebruiken diervoeder en planten

Zoals het WFP-kantoor in de hoofdstad Antananarivo dinsdagavond aankondigde, worden 1,1 miljoen Malagassiërs getroffen door voedselonzekerheid; 14.000 van hen zijn “slechts één stap verwijderd van een hongersnood.” Veel gezinnen worstelen al om te overleven: sommige bewoners zijn overgestapt op het eten van sprinkhanen en bladeren, die traditioneel aan het vee op het eiland worden gevoerd.

“Ik heb onlangs een moeder ontmoet die me vertelde hoe ze haar acht maanden oude kind verloor door cactuszaden die zich in zijn maag hadden opgehoopt”, zegt Menghestab. Volgens de VN is de situatie in het zuiden van Madagaskar “alarmerend”. Het aantal mensen met honger dreigt tegen het einde van het jaar te verdubbelen, omdat het magere seizoen – de tijd tussen de oogsten – pas in oktober begon. De redenen voor de voedselonzekerheid zijn uitzonderlijk hoge temperaturen, gebrek aan regen en zandstormen, die een groot deel van de oogst vernietigden.

In Madagaskar wonen bijna 27,7 miljoen mensen. Het land is een van de armste ter wereld, het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking is het achtste laagste ter wereld.

bron: vatican media/ kna – gh

beeld: Pfarrbriefservice, ©Martin Manigatterer   23.01.2010 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *