Eerste groep vluchtelingen van Cyprus naar Rome

Tijdens zijn recente bezoek aan Cyprus beloofde paus Franciscus om 50 vluchtelingen op te nemen. De eersten uit de groep zijn vandaag naar Rome vertrokken. In de groep van twaalf zitten ook twee studenten uit Kameroen.

Deze zitten al zes maanden vast in de bufferzone van het verdeelde mediterrane eiland, zoals de krant “Cyprus Mail” donderdag meldde op gezag van het Cypriotische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Cyprus bedankte paus Franciscus en sprak de hoop uit andere EU-lidstaten door dit gebaar geinspireerd zouden worden om ook solidariteit met Cyprus te tonen. Het symbolische gebaar van de paus “is een erkenning van de moeilijkheden waarmee Cyprus wordt geconfronteerd in het licht van de steeds toenemende stroom migranten uit Turkije die illegaal de Groene Lijn oversteken”, aldus het ministerie.

Daarom wil het Vaticaan in totaal 50 vluchtelingen naar Rome halen.

Gemeenschap van Sant’Egidio ook betrokken

Volgens het Vaticaan wordt de overdracht en opvang mogelijk gemaakt door een overeenkomst tussen het Vaticaanse Staatssecretariaat, de Italiaanse en Cypriotische autoriteiten. Het Departement voor Migranten en Vluchtelingen van de Heilige Stoel en de Katholieke Gemeenschap van Sant’Egidio zijn ook betrokken.

Cyprus heeft momenteel het hoogste aantal asielaanvragen per inwoner van Europa. In november steeg het aantal immigranten met 244 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, zo meldde de krant donderdag op grond van informatie door Frontex, de EU-grensbewakingsdienst. 
Cyprus telde 70 procent van de totale aankomsten op de oostelijke Middellandse Zeeroute, terwijl de aankomsten in Griekenland met 13 procent daalden.

lees meer

bron: domradio.de/vatican news

beeld: https://images.unsplash.com/maria teneva