Sint Pieter: centrum van vriendschap en dialoog

Een nieuw initiatief, de Fratelli Tutti Foundation, hoopt van de Sint-Pieter in Rome een centrum van vriendschap en dialoog te maken. Daartoe is de Stichting “Fratelli tutti” opgericht met als doel: een rijkere spirituele ervaring te bieden aan toeristen die het Vaticaan bezoeken.

Paus Franciscus heeft deze stichting op 8 december jl. in het leven geroepen. Betreffend document stelt dat het doel van de nieuwe stichting is “initiatieven aan te moedigen die verband houden met spiritualiteit, kunst, onderwijs en dialoog met de wereld, rond de Sint-Pietersbasiliek en in de colonade”. De stichting ontleent de naam aan de meest recente encycliek van de paus, Fratelli tutti (oktober 2020).
De Stichting zal nauw verbonden zijn met de beheersinstantie van de Sint Pietersbasiliek die bv. ook het uiteindelijke beheer voert over de Kerk van de Friezen.

De paus zei te hopen dat te organiseren evenementen “toeristen” een spiritueel programma zullen bieden, zodat ze “bedevaarten” kunnen ervaren door middel van deze culturele en artistieke initiatieven.

“Vrijheid, gelijkheid en broederschap”
Franciscus liet weten dat “initiatieven die door de Stichting “Fratelli tutti” worden gepromoot, zo moeten worden opgezet dat zij “broederschap en sociale vriendschap tussen kerken, verschillende religies en tussen gelovigen en niet-gelovigen te bevorderen”. Deze woorden vormen de kern van de encycliek van de paus.
De Stichting “Fratelli tutti” zal worden geleid door de Italiaanse kardinaal Mauro Gambetti, een franciscaan conventueel die de aartspriester is van de Sint-Pietersbasiliek.
Volgens nieuwe Vaticaanse regels krijgt de stichting ook een accountant.

bron: La Croix International/Vatican News

beeld: https://www.vaticannews.va//udienza_card.jpg

Read more at: https://international.la-croix.com/news/religion/new-initiative-hopes-to-make-st-peters-in-rome-a-center-of-friendship-and-dialogue/15374