Formule Zalige Zalm naar Amerika

Kleine kerkbladen-uitgeverij de Zalige Zalm kan 15.000 kerken van blad voorzien

Hoe maak je een kerkblad? Niet iets waar je dagelijks over nadenkt. Voor (oud KRO-NCRV) journalisten Laetitia van der Lans en Marcel Holl uit Deventer was het juist een gat in de markt. Ze bedachten een “format” voor een goed kerkblad, waar kerken gebruik van kunnen maken om het eigen blad op te maken en te laten drukken.

Met hun kleine uitgeverij de Zalige Zalm bedienden ze in het begin enkele kerken in Deventer maar het  bestand groeide in elf jaar uit naar 180 katholieke parochies en protestantse gemeenten in Nederland. En nu is er ineens de sprong naar Amerika. ,,15.000 kerken”, lacht eigenaresse Laetitia van der Lans trots. De grootste katholieke uitgever van de VS zal in de toekomst namelijk afnemer worden: uitgever OSV heeft 15.000 parochies en alle bisdommen als klant.

In de Stentor/AD zegt eigenaar Marcel: “Kerken hebben het best moeilijk. Teams vrijwilligers zijn niet zo groot. Ze willen graag communiceren met hun achterban, maar het kost veel tijd om bladen in elkaar te zetten. Wij hebben samen met onze ontwikkelaar Apprentice een portal gebouwd waar kerken heel gemakkelijk zelf hun blad kunnen opmaken, en kunnen vullen. Wij bieden elke maand een stuk of 11 à 12 rubrieken die ze mee kunnen nemen. Een kinderpagina, een bijbels recept. Daar kunnen ze uit putten en zo op makkelijke wijze een blad samenstellen.”

En dan ga je nu alles in het Engels aanbieden?

“Nee, zover gaat het niet. Er is een Amerikaanse uitgever die ons programma overneemt. OSV is de grootste katholieke uitgeverij van Amerika en bedient meer dan 15.000 parochies en elk bisdom van de Verenigde Staten. Dus als die er allemaal gebruik van gaan maken dan wordt het leuk.”

BRON: AD en De Zalige Zalm.

Informatie 
www.dezaligezalm.nl

bron: De Zalige Zalm

beeld: Ronald Hissink.