Vermoorde Delftse jezuïet mogelijk ‘heilig’

De Nederlandse jezuïet Nicolaas Kluiters werd in 1985 op 44-jarige leeftijd vermoord door islamitische extremisten die zijn vredeswerk niet konden waarderen. Hij wordt mogelijk over enige tijd zalig- en heiligverklaard.  Het proces hiertoe wordt zaterdag officieel in Beiroet geopend.

Frans van der Lugt
Tegelijk loopt er sinds 2019 ook al een proces voor de zaligverklaring van de Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt, die in 2014 in Syrië werd vermoord.
Kluiters werd in maart 1985 vermoord, in een tijd dat Nederlandse blauwhelmen meehielpen de aftocht van de Israëlische troepen te controleren en de rust en orde in het verscheurde land te handhaven.
De in Delft geboren jezuïet ijverde actief voor verzoening en zat zo diegenen dwars die juist inzetten op gewapende strijd. Hij werkte onder uiterst moeilijke omstandigheden als pastoor in enkele christelijke dorpen in de Bekaavlakte in het noorden van Libanon. Zijn zwaar verminkte lichaam werd enkele dagen na zijn verdwijning in een ravijn gevonden. De gieren wezen de plaats aan.

Kluiters, die ook als kunstenaar was afgestudeerd, had er vrij voor gekozen in Barqa pastoraal actief te mogen zijn. ‘Alleen door het geloof zal ik in staat zijn met heel mijn hart te werken voor een betere wereld’, schreef hij in 1983 zelf.

Lees een uitvoerige levensbeschrijving op de site van de Jesuiten

Bron: Nederlands Dagblad
beeld: https://www.courrierinternational.com