Bisschop Harrie Smeets

Bisschop Smeets op bedevaart in Lourdes

over leven met een herstentumor: ‘Ik heb hier nog het nodige te doen’

Duizenden mensen leven met een ziekte of een beperking die – naar de mens gesproken – niet weggaat. Hoe tellen ze hun dagen, hoe houden ze zin in hun leven? Hoe kijken ze naar zichzelf en naar de toekomst? In deze serie vertellen mensen over verdriet, dood en geloof.

‘Een half jaar geleden dacht ik dat er snel een punt achter mijn leven zou staan maar inmiddels hoop ik toch op een puntkomma; ik heb nog het nodige te doen. Gelukkig kan ik rekenen op een goede engelbewaarder.’ Bij de Roermondse bisschop Harrie Smeets (61) werd in de zomer van 2021 een hersentumor ontdekt, die niet meer zal genezen. Na een chemokuur gaat het wat beter met hem, maar ‘wanneer het voorbij is, ben ik er klaar voor’.

‘Ik was tien jaar toen mijn vader mij naar een mortuarium stuurde om iets af te geven. Daar lag een overleden man opgebaard. Ik bleef er redelijk nuchter onder en dacht: dat is dus een dode. Daarna heb ik als misdienaar nog bij talloze uitvaarten geholpen; ik stond met mijn neus boven op de dood. Het hoorde er gewoon bij. 

Volledige tekst in het Nederlands Dagblad

beeld: bisdom roermond