,,Deze wet maakt abortus te laagdrempelig”

De wens om deze pil via de huisarts beschikbaar te stellen is eerder een uiting van symboolpolitiek van progressieve partijen, dan dat het de zorg verbetert.’

…Over een behandeling met een abortuspil moet je niet te licht denken, waarschuwt huisarts Edward Groenenboom (50) uit Sommelsdijk. Hij draait er niet omheen: ‘Vanwege mijn christelijke levensovertuiging vind ik de beschermwaardigheid van het ongeboren leven belangrijk’, vertelt hij.

Het maakt hem extra voorzichtig als een vrouw met een onbedoelde zwangerschap in zijn praktijk aangeeft te kiezen voor een abortus. ‘Ik probeer dan goed te vragen wat haar beweegt de zwangerschap niet uit te willen dragen. Ook bied ik hulp aan en bespreek ik alternatieven.’ Op deze manier hoopt hij dat de vrouw ‘een weloverwogen keuze’ kan maken, ‘waarbij zij zich realiseert dat er sprake is van beginnend menselijk leven. Wil de vrouw toch een abortus, dan vraag ik haar zelf een afspraak te maken met de kliniek.’
Nu de Tweede Kamer het voorstel behandelt de abortuspil – die het mogelijk maakt een zwangerschap tot negen weken te beëindigen – via de huisarts te laten verstrekken, wordt hij nadrukkelijk met het thema geconfronteerd, realiseert Groenenboom zich. ‘Ik heb moeite met dit voorstel, maar ik ben niet verplicht daarin mee te gaan.’ Een hausse aan abortuspil-aanvragen verwacht hij ook niet. ‘Gemiddeld krijgt een huisartsenpraktijk in Nederland twee tot drie abortus-aanvragen per jaar.’ Dat aantal is volgens hem ‘te gering om voldoende ervaring op te doen met de abortuspil. Over zo’n pil moet je niet te licht denken. Dat hoor je nota bene van abortusartsen zelf.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: https://media.istockphoto.com/