Nikolaas Sintobin sj: ‘Vreugde is de sleutel tot alles’

Nee, hij heeft het niet over de hele dag rondlopen met een vrolijk gezicht. Wanneer Nikolaas Sintobin praat over vreugde, gaat het over iets diepers. In de Krijtbergkerk in de binnenstad van Amsterdam gaan Rob Visser en Paul Visser in de leer bij de jezuïet.

Hij had een glansrijke carrière als advocaat kunnen hebben, maar is nu internetpastor. Dat doet hij overigens óók glansrijk. De Vlaamse jezuïet Nikolaas Sintobin beheert de app Bidden Onderweg en een aantal websites, hij blogt, geeft lezingen, webinars en trainingen – en afgelopen jaar kwam zijn nieuwe boek uit: Vertrouw op je gevoel. Keuzes leren maken met Ignatius van Loyola.

 Leestip uit de schatkamer van de Ignatiaanse spiritualiteit

Maar de glans zal Sintobin nooit aan zichzelf toeschrijven. In de woonkamer van de Krijtbergpastorie vertelt hij hoe er tijdens zijn studietijd in Leuven “een heilig vuur” in hem ontstak. “Een atheïstische vriend zei: ‘Over een jaar sta jij aan onze kant.’ Dat raakte me diep. Ik was een paplepelkatholiek, ging trouw naar de kerk, bad regelmatig. Maar ik wist: mijn geloof gaat niet diep genoeg.”

Hij sloot zich aan bij een gebedsgroepje dat zich onder leiding van een jezuïet bezighield met de ignatiaanse spiritualiteit. “Mijn leven kreeg heel geleidelijk een nieuwe dimensie. Ik ontdekte dat de mens geschapen is voor vreugde. En ik leerde hoe je ernstig kunt nemen wat er in je hart gebeurt.” Het doet Paul Visser denken aan vervulling met de Geest. “Die komt in ons wonen en blijft bij ons. Dat vuur hoeft maar even aangeblazen te worden.”

Sintobins missie is nu “om mensen die ignatiaanse spiritualiteit ook te laten ontdekken, zodat zij in hún leven ontdekken waar de vreugde ligt”. Daarvoor is het noodzakelijk om creatief te zijn, weet hij. “Niet snel wat dingen online zetten, je moet goed nadenken over de marketing van spiritualiteit.” Eigentijds taalgebruik, seculiere visuals, “knotsgekke YouTube-filmpjes”, niets schuwt hij. 

De taak om te luisteren

De jezuïeten, ofwel de Sociëteit van Jezus, vormen een religieuze orde binnen de Rooms-Katholieke Kerk die in 1540 is opgericht door Ignatius van Loyola (1491-1556). Kenmerkend zijn volledige toewijding en gehoorzaamheid, inzet voor mensen die buiten de boot vallen, de missie om mensen te helpen om Jezus te vinden en te volgen, en spiritualiteit……

Aan die gehoorzaamheid zit ook een andere kant, “en die vergeten mensen soms”, tekent Sintobin aan. “Jezuïeten hebben de opdracht om hun ziel open te leggen voor de overste, in het bijzonder over datgene waar ze vreugde over ervaren. Zijn eerste taak is dus niet om bevelen uit te delen, maar om te luisteren en te begeleiden. … Ignatius van Loyola leerde dat vreugde iets zegt over Gods aanwezigheid. Als je een beslissing moet nemen, dien je te luisteren naar je fundamentele gevoelens. Of je daar al dan niet vreugde bij ervaart, geeft aan of je de juiste keuze maakt. Wij noemen dat onderscheiding.”

Dat betekent overigens niet dat het leven alleen maar leuk wordt. “Het kan júíst inhouden dat je moeilijke dingen moet doen”, zegt hij met klem. “Maar ook dan ervaar je van binnen heel duidelijk: ik móét dit doen. Als dat rust geeft en troost biedt, mag je je laten leiden door wat er in je hart ligt.”…..

Dit was het eerste deel van het gesprek tussen Nikolaas Sintobin en predikanten Rob en Paul Visser. Lees het volledige verhaal in het nieuwe Petrus Magazine, dat eind februari verschijnt. Nog geen abonnee? Meld je gratis aan en ontvang het magazine over enkele weken in je brievenbus!

Nikolaas Sintobin 

De Vlaamse jezuïet Nikolaas Sintobin is na een korte carrière als advocaat en assistent aan de Katholieke Universiteit Leuven in 1989 ingetreden in de Sociëteit van Jezus. Daarna studeerde hij tien jaar lang (vooral theologie en filosofie), werkte op veertien plaatsen in vijf landen onder andere met drugsverslaafden, mensen in armoede en mensen met een verstandelijke beperking, en belandde uiteindelijk als internetpastor in Nederland. In 2021 kwam zijn boek uit, Vertrouw op je gevoel. Keuzes leren maken met Ignatius van Loyola.

beeld: https://www.protestantsekerk.nl/