Synodale Weg (D): Paus moet getrouwde priesters toestaan

Met een grote meerderheid besloot de Synodale Weg naar de Toekomst van de Katholieke Kerk in Duitsland tot een initiatief om het celibaatsvereiste voor priesters te versoepelen. De paus zou katholieke priesters moeten toestaan ​​te trouwen.

Een document dat de katholieke kerkleiders in Duitsland oproept om overeenkomstige voorstellen aan de paus in te dienen, werd vrijdag in eerste lezing goedgekeurd door de Synodale Vergadering in Frankfurt met bijna 86 procent van de stemmen. Een tweede lezing van de tekst met bindende stemming wordt verwacht op de vierde synodale vergadering in het najaar.

De tekst, getiteld “Celibaat van priesters – versterking en opening”, benadrukt de waarde van het celibaat als een manier van leven voor priesters. Tegelijkertijd roept hij echter op tot toelating van getrouwde priesters in de Rooms-Katholieke Kerk door de paus of door een concilie. Er zijn ook oproepen aan de paus om katholieke priesters toe te staan ​​te trouwen en in functie te blijven.

Gewijde priesters zijn onmisbaar voor de katholieke kerk

Na een fundamentele discussie over het priesterschap in de tweede synodale vergadering, benadrukt de krant nu dat gewijde priesters onmisbaar zijn voor de katholieke kerk. In het debat over de krant is er meerdere malen op gewezen dat er ook getrouwde priesters zijn in de Byzantijnse kerken en dat zelfs vandaag de dag voormalige protestantse predikanten als getrouwde priesters in de katholieke kerk mogen werken.

Verschillende sprekers hadden kritiek op de positieve waardering van de tekst voor de ongehuwde levenswijze en riepen op om de risico’s en bijwerkingen van het celibaat kritischer te benoemen.

bron: domradio.de

beeld: © Synodaler Weg/Maximilian von Lachner.