“Vandaag onze gast in de studio – Papa Francesco” (update)

Zondagavond 6 februri was Franciscus te zien in een talkshow, die in Italië bekend is. Klik hier. Daarmee schrijft hij een stukje pauselijke mediageschiedenis – en manifesteert hij zijn eigen ‘bekering’ wat de omgang met de media betreft.

Franciscus in de show “Che tempo che fa” – Hoe is de stand van zaken?

Het is voor het eerst dat een paus zelf een rol speelt in een infotainment tvprogramma. (Om precies te zijn, Johannes Paulus II deed al iets vergelijkbaar, toen hij op 13 oktober 1998 live deelnam aan een telefoongesprek met tv-presentator Bruno Vespa).

De bijdrage van paus Franciscus kwam uit zijn verblijf in Santa Marta in het Vaticaan

De paus is zijn eigen PR-manager

Mediajournalisten stellen vast dat de oude Rai al een tijdje veel meer pro-religie en vooral pro-paus is geworden. Het aantal religieuze programma’s op de RAIzenders is toegenomen. De enige die echter beslist over pauselijke media-optredens is Franciscus zelf: hij alleen beslist over het wel of niet toestaan van een interview – hoe, wanneer en met welke vragen, daar komt geen particulier secretaris of curiemedewerker tussen.

De paus ontvangt honderden verzoeken van over de hele wereld. Journalisten, auteurs en presentatoren zijn wanhopig op zoek naar manieren om de paus te bereiken. Er zijn ook tientallen journalisten, essayisten, schrijvers, religieuze leiders, politici, geleerden en anderen die Franciscus om een ​​schriftelijk interview of op zijn minst een voorwoord voor hun boek hebben gevraagd. “Is er nog een pauselijk voorwoord?” is nu een running gag onder Vaticaanse journalisten. Waarom en hoe de paus instemt of weigert, blijft zijn persoonlijke en eigen beslissing. Opmerkelijk, omdat wordt gezegd dat hij bijna nooit televisie kijkt.

Jorge Bergoglio is altijd zijn eigen PR-manager geweest. Ook als aartsbisschop van Buenos Aires. Destijds had hij echter een heel andere houding ten opzichte van de pers. Hij gaf geen interviews, was verlegen en toonde weinig waardering voor journalisten. Hij kreeg de bijnaam “de kluizenaar” door zowel journalisten als mede-jezuïeten, omdat hij standvastig weigerde zich in te laten met de dynamiek van de media. Na bijna negen jaar op de stoel van Petrus, is Bergoglio het tegenovergestelde – maar hij gaat daarbij zijn eigen weg en laat hij zich niet pushen door de hectische media. Eén ding is zeker: Franciscus heeft het scala aan middelen waarmee de bisschop van Rome zijn pastorale bediening uitoefent met een aantal facetten uitgebreid. Zo bezien schreef hij zondagavond een klein stukje pauselijke geschiedenis. 

Samenvatting van de bijdrage van de paus.

bron: vatican.va

beeld: youtube still