Paus in talkshow op tv: ‘Oorlog is waanzin’

Als onderdeel van een talkshow die werd uitgezonden op de derde nationale zender van Italië, sprak paus Franciscus over zijn toewijding aan de kerk en over het lijden in de wereld. Op de vraag hoe hij de last van zoveel menselijke verzoeken en pijnen kon dragen, antwoordde Francis: “De hele kerk helpt me.”

Formulering: Boodschap van paus Franciscus over het onderwerp media

Mario Galgano – Vaticaanstad

Fabio Fazio [presenteert op RAI3, de derde nationale zender van Italië, het programma en nodigt politici, artiesten en publieke figuren uit. Op zondag rond 21.00 uur deed paus Franciscus mee vanuit zijn woonplaats in Santa Marta. Het was de eerste keer dat Francis live meedeed aan een talkshow in Italië. Hij had in sommige programma’s al even ‘hallo’ aan de telefoon gezegd of gefeliciteerd. Deze keer sprak hij enkele minuten en beantwoordde hij de vragen van de moderator.

Veel onderwerpen aan bod

Paus Franciscus sprak over “Rai Tre”, zoals de Italianen het station noemen, waarbij de presentator hem ondervroeg over vele onderwerpen, waaronder oorlogen, migranten, de integriteit van de schepping, de relatie tussen ouders en kinderen, het kwaad en het lijden dat gebed, de toekomst van de kerk, de behoefte aan vrienden. En Franciscus verklaarde dat vergeving een ‘mensenrecht’ is. Letterlijk zei hij: “Het vermogen om te vergeven is een mensenrecht. We hebben allemaal het recht om vergeving te ontvangen als we om vergeving vragen.”

De nadruk lag vooral op de kwestie van migratie, die zo belangrijk is voor de paus. Helaas is deze kwestie nog steeds actueel na het recente nieuws over de 12 migranten die doodgevroren zijn gevonden aan de grens tussen Griekenland en Turkije. Voor de paus is dit “een ander teken van de cultuur van onverschilligheid” die hij herhaaldelijk aan de kaak stelt. En het is ook “een probleem van categorisatie”:

“Oorlogen komen eerst, mensen op de tweede plaats. Een voorbeeld hiervan is Jemen: Hoe lang lijdt Jemen al onder de oorlog en hoe lang praten we al over de kinderen van Jemen?”, vroeg de paus.

“Er zijn categorieën die belangrijk zijn en andere die onderaan staan: kinderen, migranten, armen, mensen die niets te eten hebben. Deze tellen niet mee, in ieder geval niet in de eerste plaats, want er zijn mensen die van deze mensen houden die hen proberen te helpen, maar in de algemene verbeelding telt de oorlog, de wapenverkoop. Stel je voor dat je een jaar lang geen wapens kunt maken en de hele wereld gratis voedsel en onderwijs kunt geven. Maar dat is op de achtergrond”, aldus Franciscus.

Hij denkt aan Alan Kurdi, het Syrische jongetje dat dood op het strand werd gevonden, en de vele andere kinderen zoals Alan “die we niet kennen” die elke dag “van de kou sterven”. Zelfs in het licht hiervan blijft oorlog de eerste categorie: “We zien economieën worden gemobiliseerd en wat vandaag het belangrijkste is, oorlog: ideologische oorlog, machtsoorlog, handelsoorlog en zoveel wapenfabrieken.”

Oorlogvoering is een mechanisme van vernietiging

Over oorlog gesproken, toen hem werd gevraagd naar de spanningen tussen Oekraïne en Rusland, herinnerde de paus aan de wortels van deze verschrikkelijke realiteit, die hij “onzin van de schepping” noemde en die teruggaat tot de bijbelse Genesis met de oorlog tussen de broers Kaïn en Abel en de oorlog zou terug reiken rond de Toren van Babel. “Oorlogen tussen broeders” vonden plaats kort na Gods schepping van man en vrouw: “Er is iets van een anti-gevoel voor de schepping, daarom is oorlog altijd vernietiging. Bijvoorbeeld het land bewerken, voor kinderen zorgen, een gezin stichten, de samenleving laten groeien: dat betekent iets opbouwen. Oorlog voeren betekent vernietigen. Dit is een mechanisme van vernietiging.”

De pakhuizen in Libië en de mediterrane begraafplaats

Hetzelfde mechanisme speelt volgens de paus een rol bij de “criminele” behandeling op die ten deelvalt aan duizenden migranten, van wie sommigen gevangenen waren in de “kampen” in Libië: “Hoeveel lijden degenen die willen vluchten door toedoen van mensenhandelaars?Filmfragmenten die dit bewijzen worden bewaard in de afdeling Migranten en Vluchtelingen van het Human Development Department. Ze verkeren in onmenselijke omstandigheden en nemen dan het risico de Middellandse Zee over te steken. Daar worden ze soms weggestuurd omdat iemand met lokale verantwoordelijkheid zegt: Nee, die komen hier niet; er zijn van die schepen die rondvaren op zoek naar een haven, terugkomen of sterven op zee. Dit gebeurt vandaag”, zo de paus.

“Het is een binnenlandse kwestie die moet worden doordacht. Er is de Europese Unie, we moet ons verenigen zodat we een evenwicht kunnen bereiken, in gemeenschap”. Op dit moment lijkt er alleen maar “onrecht” te zijn: “Ze komen naar Spanje en Italië, de twee landen die het dichtst bij hen staan, en worden elders niet geaccepteerd. De migrant moet altijd worden verwelkomd, begeleid, aangemoedigd en geïntegreerd. Ze moeten worden verwelkomd omdat ze in de problemen zitten en vervolgens begeleid, gevoed en geïntegreerd worden in de samenleving.”

Bovenal moeten ze worden geïntegreerd om gettovorming en extremisme te vermijden die voortkomen uit ideologieën, zoals gebeurde in de Zaventem-tragedie in België, met de twee “Belgische moordenaars”, maar die “zonen van getto-migranten” waren. Bovendien zijn migranten een bron van hulpbronnen in landen die te maken hebben met een sterke bevolkingsafname. Daarom, zoals paus Franciscus benadrukte, “moeten we intelligent nadenken over migratiebeleid, een continentaal beleid”. En het feit dat “de Middellandse Zee nu de grootste begraafplaats van Europa is, moet ons stof tot nadenken geven”.

(Vaticaan nieuws)