Europese bisschoppen: tot Kyrill: Span je in voor einde van de oorlog

De voorzitter van de EU-bisschoppencommissie COMECE, kardinaal Jean-Claude Hollerich, heeft de Moskouse patriarch Cyril I benaderd met een verzoek om vrede.

Zwitserland: Bisschoppen roepen Cyril op om voor vrede te werken

De voorzitter van de EU-bisschoppencommissie spreekt zijn diepe ontzetting uit over de oorlog in Oekraïne en dringt er bij de patriarch van Moskou op aan campagne voor vrede te voeren met de Russische leiding.

Stop geweld, diplomatie, humanitaire hulp

De EU-bisschoppencommissie COMECE deelt de gevoelens van de paus en zijn bezorgdheid over de “rivieren van bloed en tranen die in Oekraïne stromen”, zei Hollerich. En hij vraagt ​​Kyril “in de geest van broederschap” om een ​​“dringend beroep” te doen op de Russische autoriteiten “om de vijandelijkheden tegen het Oekraïense volk onmiddellijk te staken en om goede wil te tonen, een diplomatieke oplossing voor het conflict op basis van dialoog, gezond verstand en respect voor het internationaal recht”. Tegelijkertijd moeten “veilige humanitaire corridors en onbelemmerde toegang voor humanitaire hulp” worden verleend.

Verschrikkelijke gevolgen van een zinloze oorlog

De voorzitter van de EU-bisschoppencommissie COMECE wijst op het gevaar dat uitgaat van de oorlog voor de wereld: “Terwijl woorden en daden blijven escaleren, kan de mogelijkheid “van een groot Europees of zelfs mondiaal conflict met catastrofale gevolgen niet worden uitgesloten”. Kardinaal Hollerich dringt er bij Patriarch Kirill op aan om zich in te zetten voor vrede: “In deze sombere momenten voor de mensheid, vergezeld van intense gevoelens van hopeloosheid en angst, kijken velen naar u, Uwe Heiligheid, als iemand die een teken is van hoop op een vreedzame oplossing voor dit conflict”, sprak de aartsbisschop van Luxemburg tot de patriarch van Moskou.

“Laat deze krachtige woorden alstublieft niet tevergeefs zijn”

Hollerich verwijst naar een gezamenlijke vredesoproep van Cyrillus en Franciscus uit 2016. De paus en patriarch klaagden destijds gezamenlijk over het conflict in Oekraïne en zijn slachtoffers en riepen op tot vredesopbouwende maatregelen: “Laat deze krachtige woorden alstublieft niet tevergeefs zijn ’, deed Hollerich een beroep op Cyril. De leider van Comece verwijst ook naar de recente uitwisseling tussen de pauselijke nuntius in Rusland en Cyrillus, waarin de patriarch het “vredesmakende” potentieel van de kerk noemde.

Kardinaal Hollerich had in januari al opgeroepen tot de-escalatie en vertrouwensopbouw met het oog op de spanningen aan de oostgrens van de EU . Na de Russische invasie van Oekraïne veroordeelde hij de vijandelijkheden als “een ernstige bedreiging voor de vrede op het hele Europese continent en daarbuiten” en riep hij de Europese samenlevingen en regeringen op vluchtelingen op te nemen die internationale bescherming zoeken.

bron: Vatican News

beeld: https://jesc.eu/