Paus naar Congo en Zuid-Soedan

Lang gepland bezoek

Paus Franciscus reist in juli af naar Congo en Zuid-Soedan. Dat maakte het Vaticaan donderdag bekend. Reizen naar beide landen staat al jaren op de lijst van de paus.

Het bezoek is nu gepland van 2 tot 7 juli. Eerst gaat de paus naar de Democratische Republiek Congo. Daar staan ​​Kinshasa en Goma op het programma. Op 5 juli gaat het verder naar de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba. 

Samen met Anglicaanse primaat
Intussen is bevestigd dat de anglicaanse primaat, aartsbisschop Justin Welby van Canterbury en een vertegenwoordiger van de Church of Scotland de paus naar Zuid-Soedan zullen vergezellen. (The Tablet).

Pauselijke reis voorheen niet mogelijk

Tot dusver was vanwege de politieke situatie in de twee Afrikaanse landen een pauselijke reis niet mogelijk. Zo verklaarde Franciscus jaren geleden dat een bezoek aan de door crisis geteisterde Democratische Republiek Congo pas mogelijk zou zijn na een regeringswisseling daar. In 2019 kwam er een machtswisseling.

Felix Tshisekedi is sindsdien president. Hij ontmoette in zijn eerste jaar paus Franciscus tweemaal.
Kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin en Tshisekedi sloten sindsdien een raamovereenkomst tussen de Heilige Stoel en de Democratische Republiek Congo. Deze overeenkomst garandeert de katholieke Kerk de vrijheid om haar activiteiten en haar eigen bestuur uit te voeren.

Democratische Republiek van Congo
De Democratische Republiek Congo is na Algerije het grootste land van Afrika. Ongeveer 90 miljoen mensen wonen in een gebied dat ongeveer een kwart zo groot is als de Verenigde Staten. Congo is een multi-etnische staat met meer dan 200 etnische groepen. Het land in Centraal-Afrika, dat van 1971 tot 1997 Zaïre heette, grenst aan Congo-Brazzaville, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, Oeganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia en Angola.

Reisbestemming ook Zuid-Soedan

Zuid-Soedan, dat geteisterd wordt door een burgeroorlog, staat ook al heel lang op de lijst van te bezoeken landen van de paus. In 2017 was er al sprake van een bezoek; een voor 2019 aangekondigde reis ging om veiligheidsredenen niet door. Meest recentelijk, eind 2021, was de buitenlandse vertegenwoordiger van het Vaticaan, aartsbisschop Paul Richard Gallagher, in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba. Daar voerde hij onder meer gesprekken met president Salva Kiir.

In 2019 nodigden Franciscus en Welby Kiir en zijn rivaal Riek Machar uit voor zogenaamde bezinningsdagen in het Vaticaan. Ook betrokken bij het initiatief was John Chalmers, voormalig moderator van de Presbyterian Churches of Scotland. In een spectaculair gebaar aan het einde van de bijeenkomst knielde de paus voor de politici en kuste hun voeten en drong er bij hen op aan vrede te sluiten voor hun volk.

https://static.posttoday.com/media/

Kort nadat Zuid-Soedan in 2011 onafhankelijk werd van Soedan, brak in 2013 een burgeroorlog uit tussen president Kiir en zijn voormalige vice-president Machar; ongeveer 400.000 Zuid-Soedanezen stierven. Vandaag wordt de burgeroorlog als voorbij beschouwd, maar botsingen tussen vijandige etnische groepen blijven het geweld aanwakkeren.

Bron: Vatican News – Domradio

beeld:https://ka vlaanderen blogspot