Reactie van het Titus Brandsma Instituut

Vanochtend werd bekendgemaakt dat Titus Brandsma op zondag 15 mei heilig wordt verklaard.
Prof. Titus Brandsma (°1881), lid van de orde der karmelieten, was hoogleraar Geschiedenis der wijsbegeerte en geschiedenis der mystiek aan onze universiteit, van 1923 tot aan zijn tragische dood in concentratiekamp Dachau in 1942. In het academische jaar 1932-1933 was hij rector magnificus.

De heiligverklaring van Titus Brandsma zien wij als een bijzondere erkenning voor zijn leven, dat in dienst stond van zijn geloof en zijn zorg voor de medemens, en dat gekenmerkt werd door zijn hoogstaande moraal en moed. Brandsma was voorvechter van gerechtigheid en waarheid in de samenleving. Het gezamenlijke belang kreeg bij hem altijd voorrang boven eigenbelang en prestige. Hij bood weerstand aan een systeem van onderdrukking, discriminatie, onvrijheid en onmenselijkheid. Daarmee is hij tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor velen, zowel binnen het Titus Brandsma Instituut en de Radboud Universiteit als daarbuiten.

Ter ere van Brandsma’s heiligverklaring schreven wetenschappers van de Radboud Universiteit, de faculteit Theologie, Filosofie en Religiewetenschappen en het Titus Brandsma Instituut het boek Titus Brandsma. Van held tot heilige. Hierin wordt Brandsma vanuit verschillende invalshoeken beschreven: als hoogleraar en rector, als intellectueel, als Nederlands mysticus en als verzetsman. Hier vindt u een hoofdstuk uit dit boek.

Radboud Reflects organiseert op woensdagavond 16 maart een publieksprogramma over het leven en de persoon van Titus Brandsma, zijn rol binnen de universiteit en het proces van heiligverklaring. Dan wordt ook het boek gepresenteerd. U bent hiervoor van harte uitgenodigd.

Uitgebreide informatie over de heiligverklaring vind je op www.titusbrandsmaheilig.nl.

Met vriendelijke groet,

Herman Westerink

Wetenschappelijk directeur TBI