Walk for Homs

ROB VAN UDEN   –   REPORTAGE   –   JEZUÏETEN

– de geestelijke kracht van geld

Van 5 tot en met 10 april liep een groep van 21 wandelaars de ‘Walk for Homs’, een sponsortocht ter nagedachtenis aan pater Frans van der Lugt SJ. Diaken Rob van Uden liep mee.

De wandelaars van de Walk for Homs liepen een sponsortocht van Amsterdam naar Den Bosch. Ze zamelden geld in voor drie projecten (in de geest) van pater Frans: voor het werk van de Jesuit Refugee Service in het Frans van der Lugt Centre in Homs; voor de jezuïeten die werken aan de opbouw van Al Ard in Al-Qusayr [een landbouwproject en opvang voor gehandicapte kinderen, opgericht door Frans van der Lugt, red.] en voor de ZOA, een vluchtelingenorganisatie die in de omgeving van Damascus werkt aan het project Education for All. Centraal staat steeds de zorg voor basisbehoeften: geestelijke, psychische en sociale ondersteuning, educatie en ontmoeting, ongeacht etnische achtergrond of geloofsovertuiging.

Materiële en geestelijke ondersteuning

De sponsortocht bracht bijna een ton op en dat is een geweldige materiële ondersteuning om het werk van pater Frans voort te zetten. Geld maakt hulp mogelijk. Maar de sponsorloop is ook een geestelijke ondersteuning voor het lijdende volk van het kapotgeschoten Syrië. In de slotviering getuigde de jonge moslimvluchteling Feras uit Syrië van zijn waardering voor het werk van pater Frans en hij vertelde over de bemoediging die er voor hemzelf en zijn familie van deze actie uitgaat.

Een wandeling ingebed in luisteren, stilte en gebed

Maar het verlangen naar sponsorgeld bracht méér. De tocht wilde ook een pelgrimage zijn. …

Lees het volledige artikel op Igniswebmagazine

beeld: igniswebmagazine