Rowwen Hèze levert enig religieus element van Koningsdag in Maastricht

Tijdens het bezoek op deze Koningsdag van de jarige koning Willem-Alexander en zijn familie aan Maastricht werd de Limburgse hoofdstad als een diverse, muzikale, bourgondische en feestlustige gemeente gepresenteerd. Dat Maastricht ook een katholieke stad is, werd veronachtzaamd. De enige verwijzing naar het geloof werd geboden door de Noord-Limburgse band Rowwen Hèze met het speciaal voor deze dag geschreven nummer Bruid op blote voeten.

Een keur aan hoogwaardigheidsbekleders begeleidde de koninklijke familie op haar ludieke wandeling door het oude stadshart. De katholieke geestelijkheid was echter in geen velden of wegen te bekennen. De enige soutane die zichtbaar in beeld werd gebracht was van een fietsende acteur die kapelaan Erik Odekerke van Dagboek van een Herdershond vertolkte.

De beide duizendjarige basilieken van Maastricht werden niet aangedaan. Dus geen kaarsje opsteken bij Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee, en ook geen bezoek aan het graf van de heilige bisschop Servatius in de Sint-Servaas. 

De kapel van de Sterre der Zee aan het Onze-Lieve-Vrouweplein, waar het orkest van André Rieu voor de Oranjes optrad, is een van de voornaamste Mariaheiligdommen van Nederland. Maar, zo bleek, daar was geen plek voor in het programma. Het enige moment waarop werd verwezen naar de Moeder Gods als de schutsvrouw van de Maastrichtenaren, was tijdens de finale van het koninklijk bezoek aan de Maasstad: het optreden van Rowwen Hèze, de groep uit het dorp America uit de Limburgse Peel, op het Vrijthof.

Het lied Bruid op blote voeten is volgens leadzanger en tekstdichter Jack Poels bedoeld als een ode aan zowel de stad Maastricht, Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee en Mooder Maas als koningin Máxima. “Als je halverwege het lied heel even een tangoritme hoort, weet je meteen dat het over haar gaat”, zei Poels eerder deze week bij de presentatie van het nummer. Het refrein daarvan luidt: 

Onze Lieve Vrouw
zal vandaag opnieuw over ons waken
in warmte en in kou
spreidt haar mantel over alle daken

bron: kro-ncrv.nl

beeld: https://tripadvisor.com