Paus viert Witte Donderdag in gevangenis

Paus Franciscus viert deze Witte Donderdag de Mis van het Laatste Avondmaal in de gevangenis van Civitavecchia, een havenstad ongeveer 75 kilometer ten noordwesten van Rome. Dat staat in een persbericht van een Italiaanse vereniging van justitieaalmoezeniers.

Met de besloten viering herneemt paus Franciscus zijn gewoonte die hij in 2013, kort nadat hij paus was geworden, begon om de avondliturgie van Witte Donderdag in een gevangenis of asielzoekerscentrum te vieren. In 2020 en 2021 moest die traditie vanwege coronamaatregelen worden onderbroken.

Volgens het persbericht zullen vanavond twaalf gedetineerden deelnemen aan het voetwassingsritueel. De paus zal hun daarbij als hoofdcelebrant en in navolging van Jezus de rechtervoet wassen. 

Pater Raffaele Grimaldi, een vertegenwoordiger van de gevangenispastores van Italië, zei: “Wij zijn de Heilige Vader dankbaar dat hij opnieuw een plaats aan de zelfkant van de samenleving heeft gekozen om de wereld een boodschap van nabijheid en hoop te geven.”

“De voeten wassen van twaalf gevangenen, zich buigend voor hun armoede en hun zwakheden, de voeten wassen van hen die door gewelddadige straten hebben gelopen, de rechten van onschuldigen vertrappend, betekent voor ons gevangeniswerkers een nederig, onbegrijpelijk en schokkend gebaar, dat Jezus de Goede Herder aan de mensheid heeft toevertrouwd”, aldus de justitieaalmoezenier.

De gevangenis van Civitavecchia telt ongeveer 500 gedetineerden.

bron: kro-ncrv.nl/katholiek

beeld: https://voetwassing-witte-donderdag-uit-Op-weg-IMG_5876jp.jpg