Denk na Titus Brandsma ook eens aan de protestantse heiligen

Jo Kapteyn

Aan Titus Brandsma, rooms-katholiek heilige, zit het levens- en lijdensverhaal vast van een gereformeerd predikant. Hij heette Jo Kapteyn. Sinds kort hangt er in de Theologische Universiteit Kampen een gedenksteen met zijn naam.

Titus Brandsma, de veelbesproken pater dezer dagen, had letterlijk en figuurlijk een nauwe band met de gevangen genomen gereformeerde predikant Jo Kapteyn. Op weg naar Dachau, waar ze beiden werden omgebracht, zaten ze vast in de Scheveningse gevangenis, ‘het Oranjehotel’.(beeld anp / Bart Maat)

Zondag werd in Rome de Nederlandse priester Titus Brandsma (1881-1942) heilig verklaard. Eerder was hij als martelaar erkend vanwege zijn verzet in de Tweede wereldoorlog en zijn dood in Dachau. Waarom zijn de gereformeerde kerken de martelaren vergeten? Voor kerkvader Augustinus was het heel normaal op de gedenkdag van een martelaar of martelares in de kerk het verhaal te lezen en er een preek aan te wijden. De vervolging van christenen was voorbij, maar de ‘geboortedag’ van de martelaren werd gevierd. De sterfdatum was de dag van hun geboorte tot nieuw leven.

Aan Titus Brandsma, rooms-katholiek heilige, zit het levens- en lijdensverhaal vast van een gereformeerd predikant. Hij heette Jo Kapteyn (1908-1942), predikant in Kralingscheveer, IJmuiden en Groningen. In de meest letterlijk betekenis waren hun lijven en zijn hun verhalen aan elkaar geklonken.

Hoe kwam het dat zij aan elkaar werden vastgeketend? 

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Lees meer over deze verzetsheld

beeld: verzetsmuseum