Katholiekendag in Duitsland

Na zo’n twee jaar coronabeperkingen vindt vanaf vandaag tot en met zondag de 102e Duitse Katholiekendag plaats in Stuttgart. Het motto is: “Het Leven Delen”.Münster
Aan de orde komen onder meer het misbruikschandaal, kerkhervormingen, klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne.

Katholieke hervormingsgroepen verwachten bereidheid tot praten en signalen voor vernieuwing op deze ontmoeting van Duitse katholieken. “Wat ontbreekt, zijn acties. Er moet eindelijk iets gebeuren, en zichtbaar. En dat zullen we luid eisen in Stuttgart”, zei Mechthild Exner-Herforth van het Maria 2.0-initiatief.

Flyer en pen van de 102e Duitse Katholieke Dag in Stuttgart / © Gerhard Baeuerle (epd)

LEES VERDERMünsterLEES VERDER

De Katholieke Dagenbeweging, opgericht in het midden van de 19e eeuw, heeft zich lange tijd zelfverzekerd gedistantieerd van het protestantisme. Maar sinds de jaren zestig komen de kerken steeds dichter bij elkaar. De Katholiekendagen en Protestantse Kerkdagen worden steeds oecumenischer – ook afgezien van de vorige drie Oecumenische Kerkdagen in 2003 in Berlijn, 20een drie meter brede en circa 80 meter lange mantel van Sint Maarten10 in München en 2021 in Frankfurt am Main. De deelname van bekende protestanten is hiervan het bewijs.

Thema’s van het synodale pad

De thema’s van het synodale pad hebben op veel punten hun weg gevonden naar het programma van de Katholiekendag. Zo is er op 27 mei een paneldiscussie over de externe verwerking van seksueel misbruik in de katholieke kerk, zo maakte het gastbisdom Rottenburg-Stuttgart bekend. De dag ervoor willen vrouwen onder het trefwoord ‘overlevenden’ aangifte doen van mishandeling in de kerk. Ook wordt gevraagd wat queer mensen kunnen verwachten van het synodale pad.

Over Corona leggen de organisatoren, het Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK), uit: “We plannen een veilige Katholiekendag ondanks de aanhoudende Corona-pandemie.” Het doel is om veilige evenementen mogelijk te maken en “tegelijkertijd een stap richting normaliteit te zetten”, aldus de homepage. Open discours, menselijke ontmoetingen en het samen vieren van het geloof “zijn nog nooit zo nodig geweest als vandaag”.

Tienduizenden bezoekers verwacht

De vorige editie van de katholiekendag in Münster werd bezocht door 50.000 vaste gasten en 25.000 dagdeelnemers. Deze keer verwachten de organisatoren dat het aantal bezoekers zal oplopen tot 30.000. Een uitgebreid cultureel programma wacht hen in de hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg: concerten, bioscoop, dans, kunst en literatuur, tentoonstellingen, cabaret en theater – alles bijeen meer dan 200 evenementen.

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier zal naar verwachting de openingsdienst op 25 mei in de paleistuin bijwonen. Voor het eerst wordt een drie meter brede en circa 80 meter lange mantel van Sint Maarten aan het publiek gepresenteerd. De gigantische mantel herdenkt de vierde-eeuwse Sint Maarten van Tours, die zijn mantel zou hebben gedeeld met een bedelaar. Deze mantel wordt gedeeld tijdens de sluitingsdienst in Stuttgart en op veel plaatsen doorgegeven als herinnering aan de Katholiekendag.

Veel politici verwacht

Naast Steinmeier hebben bondskanselier Olaf Scholz (SPD), federaal minister van Landbouw Cem Özdemir en vicevoorzitter van de Bondsdag Katrin Göring-Eckardt (beiden Groenen) hun aanwezigheid aangekondigd. Evenals de minister van Ontwikkeling Svenja Schulze (SPD,) voormalig minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), de premier van Baden-Württemberg en Winfried Kretschmann (Groenen).

De laatste dienst op 29 mei heeft het motto “Ze zouden allemaal één moeten zijn – zodat de wereld het herkent!”. De Limburgse bisschop en voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, Georg Bätzing, en de ontvangende bisschop Gebhard Fürst van het bisdom Rottenburg-Stuttgart zullen deelnemen. Dan zal de voorzitter van het 38e Duitse Evangelische Kerkcongres in Neurenberg in 2023, Thomas de Maiziére, het oecumenische stokje overnemen. De 103e Duitse Katholieke Dag is gepland van 29 mei tot 2 juni 2024 in Erfurt.

Lees meer op de site van de katholiekendag