Paus benoemt drie vrouwen in dicasterie Bisschoppen

De nieuwe vrouwelijke leden: Petrini, Reungoat, Zervino

Paus Franciscus heeft nieuwe leden van het Dicasterie voor bisschoppen benoemd, onder wie voor het eerst drie vrouwen. De benoemingen werden jl. dinsdag door het Vaticaan bekendgemaakt.

De nieuwe vrouwelijke leden zijn alle drie religieuzen: de Romeinse Raffaella Petrini secretaris-generaal van de Vaticaanse Staat, de Franse voormalig generaal-overste van de Don Bosco-zusters en huidig voorzitter van de Italiaanse Conferentie van Religieuze Oversten (Usmi), Yvonne Reungoat, en de voorzitter van de Wereldunie van Katholieke Vrouwenverenigingen (WUCWO), de Argentijnse María Lía Zervino.

Paus Franciscus had enkele dagen geleden in een interview deze stap aangekondigd. De verklaring van het Vaticaan van deze dinsdag gaat niet in op de mate van inspraak die deze nieuwe leden zullen hebben.

Andere leden

Naast de drie vrouwen benoemde Franciscus acht kardinalen, twee bisschoppen en een religieus als nieuwe leden van de Congregatie van bisschoppen. Welke van de 17 kardinalen en zes bisschoppen, onder wie bisschop Felix Genn van Münster en de pauselijke oecumenische predikant Kurt Koch, vertrekken, maakte het Vaticaan niet bekend.
Een opvallende naam onder de nieuwe leden is die van de bisschop van Stockholm (Zweden), Anders Arborelius O.C.D, die eerder als een van de visitatoren de situatie in het aartsbisdom Keulen onderzocht.

Het discasterie voor de bisschoppen

Het Dicasterie voor de Bisschoppen is verantwoordelijk voor alle zaken die de bisschoppen aangaan. Dit omvat benoemingen en synodes. Dit dicasterie telde tot nu toe alleen kardinalen, bisschoppen en priesters als lid. Het kwam twee keer per maand bijeen in Rome en wordt geleid door de Canadese kardinaal Marc Ouellet.

(vaticaan nieuws – pr)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *