‘Als katholieke gelovigen iets vinden, kun je niet uitsluiten dat de Heilige Geest daarmee iets wil zeggen’

Samen kerk zijn met inspraak van gelovigen vraagt in de Katholieke Kerk om ‘spirituele houdingen waar we niet aan gewend zijn’, zegt de jezuïet en theoloog Jos Moons. Hij gaat aan de Katholieke Universiteit Leuven onderzoeken wat deze ‘synodaliteit’ voor de wereldwijde Rooms-Katholieke Kerk betekent.

‘Synodaliteit’ is niet alleen een ingewikkeld woord, maar ook een nieuw woord in de katholieke traditie. Toch is het in de basis heel eenvoudig, vindt Moons. ‘Het kan in drie simpele punten worden uitgedrukt: we zijn samen kerk, op weg, onder leiding van de Heilige Geest.’

Daarna wordt het echter gelijk ingewikkeld, want synodaliteit heeft met inspraak van gelovigen in het kerkelijk leven te maken. ‘Hoe tuig je een proces op waarin er inspraak is, waarin die inspraak serieus genomen wordt, waar over de conclusies gesproken wordt, en ook: hoe doe je dat met 1,3 miljard katholieken wereldwijd?’…..

Moons werkt aan ‘een overzicht van wat er wereldwijd rond synodaliteit speelt’. Hij gaat deelonderwerpen in kaart brengen, argumenten verzamelen, belangrijke denkers identificeren. ‘Dienstverlening op grote schaal’, noemt hij het zelf. Aan universiteiten en aan de kerk. 

Lees ookKatholieken praten te vaak over de kerk alsof het een voetbalclub is

Moons werkt momenteel bovendien met twee collega-theologen aan een boek over synodaliteit. ‘Daarin willen we laten zien dat synodaliteit als kerkelijke praktijk al heel lang bestaat. Veel mensen weten dat niet. Maar het functioneert al sinds eeuwen, bijvoorbeeld in kloosters of in andere christelijke kerken.’

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad
Dit artikel is ook verschenen in La Croix international

beeld: rkkerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *