Protestanten vieren Pride, katholieken ‘zwijgen en dulden’

Protestanten deden afgelopen weekend in Amsterdam van harte mee met Pride, terwijl de katholieke kerk dit lhbt-evenement bewust links laat liggen. Wel verscheen er in katholieke kring deze week een boek dat betoogt dat de Bijbel niets over homoseksualiteit zegt, met een voorwoord van bisschop Gerard de Korte.

Het jaarlijkse feest van de diversiteit was vorige week volop gaande: de Pride in Amsterdam vierde lhbti+, met als thema ‘My gender, my pride’. Hier staat de minderheid van de bevolking die zich niet als heteroseksueel identificeert volop in de schijnwerpers. En de kerken vieren mee. Religious Pride, met lhbt-dominee Wielie Elhorst als coördinator, organiseert vanaf eind juli een groot aantal activiteiten. Elhorsts Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) levert een flinke bijdrage, net als het Leger des Heils, dat onlangs expliciet uitsprak dat homoseksualiteit geen zonde is. Ook evangelischen, luthersen en Joden doen mee……

gendertheorie

En de katholieke bijdrage? Dat is simpel: die is er niet. Vanuit de Rooms-Katholieke Kerk is het tijdens Pride oorverdovend stil. Het is veruit de grootste kerk van Nederland, die in Amsterdam zichtbaar is met de Krijtberg, de markante Nicolaasbasiliek en vele andere kerken. Maar tussen Pride en de katholieke kerk is het nooit iets geworden…….

Wat de Bijbel wel zegt

De Amerikaanse priester Daniel Helminiak schreef in 1994 het boek dat nu in het Nederlands verschijnt als Wat de Bijbel wél zegt over homoseksualiteit. Niet zo bijster veel, is zijn conclusie na een bespreking van de belangrijkste bijbelteksten. De Nederlandse pater Mark-Robin Hoogland vertaalde het boek en voegde er zeven eigen overwegingen bij, waarin hij Helminiaks inzichten toepast.

Berne Media geeft de vertaling uit, met een voorwoord van Gerard de Korte. De bisschop nam donderdag ook het eerste exemplaar in ontvangst. En hij nam kort het woord: ‘De vragen liggen vooral bij de homoseksuele praktijk. Gaan de bijbelteksten daarover? Helminiak vindt van niet. Een liefdevolle duurzame relatie komt in de Bijbel niet aan de orde. Daarover wil ik het gesprek aangaan. Laten we uit de loopgraven komen.’ 

De bisschop besloot met dezelfde opmerking die hij maakte toen hij in mei een rapport aannam waarin Nederlandse katholieke vrouwen de wens uitten priester te kunnen worden: ‘Ik heb altijd geleerd dat de toekomst open ligt. Wie weet wat de Heilige Geest ons als kerk nog laat ontdekken.’

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: Pride Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *