Boeren Schiermonnikoog leverden een derde van hun veestapel in. Is dat een succes?

De kazen ‘Van Schier’ zijn een beetje ziltig, vanwege de zee-invloed.(beeld Henk Visser)

De zeven melkveeboeren op het Waddeneiland leverden meer dan een derde van hun melkveestapel in. Door biologisch te gaan boeren krijgt de natuur kans om te herstellen. De boeren zijn trots op hun nieuwe kazen, maar praten er liever niet over.

door Piet H. de Jong in het Nederland Dagblad

‘Is ons stikstofprofessortje al gesignaleerd?’, mompelt een van de aanwezigen die de bezoekers naar het dorp moet brengen. De scepsis druipt ervan af als op een koude winterdag in januari 2015 Jan Willem Erisman bij de haven op Schier van de boot wordt gehaald. Het is de start van een lang en moeizaam traject naar verduurzaming van de melkveehouderij op het eiland. 

Erisman is een van de specialisten in Nederland die weet waarover hij praat als het over stikstof gaat. De zeven boeren op Schier, en andere betrokkenen, hebben Erisman uitgenodigd om hen bij te praten over de bedreigde natuur op het eiland. Schiermonnikoog is sinds 1990 een Nationaal Park met een beschermde status. 

Zeven jaar later concludeert Erisman dat de melkveerevolutie op het Waddeneiland is geslaagd.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Mede n.a.v. De melkveerevolutie. De lessen van de landbouwtransitie op Schiermonnikoog Jan Willem Erisman en Koen van Wijk. Uitg. Noordboek, Gorredijk 2022. 192 blz. € 22,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *