‘Elke keer nam ik op iedere schouder er eentje mee naar buiten’

Logo Koptische Kerk in Nederland

Youssef redde kinderen uit brandende kerk Caïro.

Bij een brand tijdens een kerkdienst in de Egyptische hoofdstad Cairo zijn zeker 41 mensen om het leven gekomen. Onder hen veel kinderen, die in een bijgebouw van de kerk in de dagopvang verbleven.

……
De 18-jarige Youssef Rizlahy dacht geen seconde na toen hij het knallen van glas hoorde en zag dat er rookwolken uit de kerk kwamen. Hij woont tegenover de kerk en snelde naar buiten. Zonder al te veel na te denken sprong hij door de vlammenzee bij de ingang van de kerk. ‘Ik wist dat er veel kinderen in de kerk zouden zitten, die wilde ik eruit halen.’ Naar eigen zeggen maakte hij negentien keer de tocht van binnen naar buiten. ‘Elke keer nam ik op iedere schouder er eentje mee naar buiten, twee per keer’, zegt hij met schorre stem. Hij was als moslim nog nooit eerder in de kerk geweest, maar dat maakt volgens hem niet uit. ‘Moslims of christenen, wij zijn allemaal één en kinderen van God’, vertelt hij. Zichzelf als held typeren doet Rizlahy niet. Hij deed gewoon wat hij moest doen, vindt hij.

Nadat de hulpdiensten waren gearriveerd en ook voor hem de vlammenzee te groot werd om nog eens de sprong te wagen, kreeg hij door een brandweerman een zuurstofmasker opgezet om op adem te komen. ‘Maar ik wilde terug naar binnen, er waren nog zoveel kinderen. Toen ik binnen bezig was, klemden ze zich aan mijn benen vast.’ Rizlahy vertelt dat hij binnen ook het levenloze lichaam van de voorganger aantrof. ‘Hij lag daar met twee kinderen op zijn schouders en haalde geen adem meer, gestikt in de rook’, zegt hij met treurnis in zijn stem.

Persbureau AP zag de documenten van een nabijgelegen ziekenhuis waarin werd bevestigd dat het lichaam van priester Abdul Masih Bakhit naar het mortuarium was gebracht.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *