Door paus benoemde bisschoppen leiden Chinese kerk

Katholieke Kerk in Dali Old Town, Yunnan-Provincie, China, een gebouw in traditionele stijl.

Het 10e Nationale Congres van het Katholicisme in China heeft zich op zijn vijfjarige conferentie gecommitteerd aan de “socialistische principes van de Chinese Communistische Partij”. Meer dan 300 geestelijken woonden het congres bij.

De afgevaardigden keurden unaniem het werkrapport goed van het “9e Permanent Comité voor de inspanningen en activiteiten van de kerk om patriottisme, socialisme en sinificatie in de katholieke kerk te bevorderen”, gebaseerd op de richtlijnen van president Xi Jinping, meldde de Aziatische persdienst Ucanews dinsdag.

Cijfers over religie en de katholieke kerk in China

Het door communisten geregeerde gigantische land China is multireligieus. Volgens het China Center in Sankt Augustin bij Bonn zijn de vijf officieel erkende religieuze gemeenschappen het boeddhisme, het taoïsme, de islam, het protestantisme en het katholicisme. Van de 1,4 miljard Chinezen zijn ongeveer 185 miljoen boeddhisten, ongeveer 23 miljoen moslims en ongeveer 38 tot 60 miljoen protestanten; ongeveer 10 miljoen zijn katholiek. Het aantal aanhangers van het taoïsme kan niet worden vastgesteld.

Ongeveer 345 katholieke bisschoppen, geestelijken en religieuzen van zowel de Chinese Katholieke Patriottische Vereniging (CCPA) als de Bisschoppenconferentie van de Katholieke Kerk in China (BCCCC) namen deel aan het driedaagse congres in de stad Wuhan. De afgevaardigden kozen aartsbisschop Joseph Li Shan van Peking als de nieuwe voorzitter van de CCPA en bisschop Joseph Shen Bin van Haimen als de nieuwe voorzitter van de BCCCC. Beiden zijn officieel door de paus erkende bisschoppen.

Voor pastorale evangelisatie

In een verklaring beloofden de nieuwe leiders om priesters, religieuzen en leken in het hele land te betrekken bij pastorale evangelisatie en het verder promoten van Sinicization voor “waarheid, pragmatisme en inspiratie”.

Op de Nationale Religieuze Conferentie in december kondigde de Chinese president Xi de “strikte tenuitvoerlegging van het marxistische beleid”, strenger toezicht op de activiteiten van religies op internet en controle van religies aan om de nationale veiligheid te waarborgen.

Na de communistische machtsovername in 1949 verbrak China de diplomatieke betrekkingen met het Vaticaan en werden christenen vervolgd. In 1957 richtte de communistische regering de CCPA op om de controle over de katholieke kerk te krijgen. Veel katholieken weigerden lid te worden van het door de staat gecontroleerde lichaam en bleven trouw aan de paus zweren.

Overeenkomst blijft geheim

Jarenlang was de benoeming van bisschoppen een twistpunt tussen de Communistische Partij en het Vaticaan. Peking benoemde en steunde de wijding van bisschoppen zonder de goedkeuring van de paus. In 2018 ondertekenden de Heilige Stoel en de Volksrepubliek een geheime, beperkte overeenkomst voor twee jaar over de benoeming van bisschoppen, die in 2020 met twee jaar werd verlengd. De voorwaarden van de overeenkomst zijn nog niet gepubliceerd.
Er wonen naar schatting 12 miljoen katholieken in China, verdeeld over de “patriottische” kerk en de ondergrondse gemeenschappen.

De nieuwe leiders hebben een verklaring uitgegeven waarin ze zich ertoe verbinden priesters, religieuzen en leken, inclusief ouderlingen in het hele land, te betrekken voor pastorale evangelisatie en verdere promotie van sinificatie voor “waarheid, pragmatisme en inspiratie” om vooruit te gaan naar een “mooie toekomst”.

“Het is belangrijk om vast te houden aan de richting van sinificatie van het katholicisme in China”

Sinicisering is een diepgewortelde politieke ideologie die tot doel heeft strikte regels op te leggen aan samenlevingen en instellingen op basis van de kernwaarden socialisme, autonomie en het ondersteunen van het leiderschap van de communistische partij.

De verklaring benadrukte ook de noodzaak voor de katholieke kerk om uitvoering te geven aan de geest van de Nationale Conferentie over Religieuze Zaken  die afgelopen december werd gehouden, en om te voldoen aan de eis van het Centraal Comité van de CCP voor de Katholieke Kerk in China.
Tijdens deze conferentie op 3-4 december benadrukte Xi de strikte implementatie van het marxistische beleid, meer online toezicht en verscherping van de controle op religie om de nationale veiligheid te waarborgen.

Na de communistische machtsovername in 1949 verbrak China de diplomatieke banden met het Vaticaan.

De communistische regering richtte in 1957 de CCPA op om de controle over de katholieke kerk te versterken. Veel katholieken weigerden lid te worden van het door de staat gecontroleerde lichaam en bleven trouw zweren aan de paus en de universele kerk.  

China heeft ongeveer 12 miljoen katholieken verdeeld over patriottische en ondergrondse kerken, zeggen onafhankelijke onderzoekers.

Jarenlang bleef de benoeming van bisschoppen een twistpunt tussen de CCP en het Vaticaan, waarbij Peking bisschoppen aanstelde en wijdde zonder een Vaticaans mandaat.   

In 2018 tekende het Vaticaan een voorlopige overeenkomst met China voor twee jaar over de benoeming van bisschoppen, die in 2020 met nog eens twee jaar werd verlengd. De bepalingen van de overeenkomst zijn niet openbaar gemaakt.

Het Vaticaan wil naar verluidt katholieken die verdeeld zijn over twee kerken met de deal verenigen, terwijl het het Vaticaan inspraak geeft om bisschoppen die door Peking zijn geselecteerd, te accepteren of af te wijzen.

Sinds 2018 zijn er zes bisschoppen gewijd met goedkeuring van zowel China als het Vaticaan. Paus Franciscus heeft ook zeven  “illegale bisschoppen” erkend  die zonder pauselijk mandaat werden gewijd.

bron: ucanews/domradio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *