Ontmoeting paus Franciscus en Patriarch Kyrill voorlopig van de baan

De Russisch-orthodoxe patriarch Kyrill, zal de interreligieuze bijeenkomst in september niet bijwonen, zei de Russisch-orthodoxe Metropoliet Anthony van Volokolamsk, hoofd externe betrekkingen voor de Russisch-orthodoxe kerk.

Metropoliet Anthony, die op 5 augustus een ontmoeting had met de paus in het Vaticaan, zei echter dat er nog steeds hoop was voor de paus en de patriarch om elkaar te ontmoeten en dat een eventuele ontmoeting tussen de twee “vanwege het belang ervan een onafhankelijke gebeurtenis moet zijn. “

Paus Franciscus wil de patriarch al maanden ontmoeten en vertelde Univision, het Spaanstalige netwerk, in een interview dat op 11 juli in de Verenigde Staten werd uitgezonden, dat hij van plan was de patriarch te ontmoeten tijdens zijn bezoek aan Kazachstan.
De opmerking van paus Franciscus dat “de patriarch zichzelf niet kan opstellen als misdienaar van Poetin” leidde tot kritiek van het Moskouse Patriarchaat.

Het is de tweede keer dat een persoonlijke ontmoeting tussen paus Franciscus en patriarch Kirill is afgelast. In een interview met het Argentijnse dagblad La Nación op 21 april zei de paus dat het paar elkaar in juni zou ontmoeten in Jeruzalem.
Hij zei echter dat het diplomatieke team van het Vaticaan begreep dat een dergelijke bijeenkomst “op dit moment tot veel verwarring zou kunnen leiden”.

Kardinaal Kurt Koch, voorzitter van het Dicasterie ter Bevordering van de Eenheid van de Christenen, gaf aan dat hij blij was dat de voorgestelde bijeenkomst in Jeruzalem niet doorging omdat een dergelijke ontmoeting, “terwijl er nog steeds oorlogshandelingen plaatsvinden” aanleiding zou zijn tot ernstige misverstanden, nl als steun van de paus aan het standpunt van de patriarch, wat het morele gezag van de paus ernstig zou schaden”.

bron: The Catholic Register (Can)

beeld: https://i.ytimg.com/vi/7888fEi9XXE/mqdefault.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *