Ontmoeting van kardinalen en speculaties omtrent personen

Wie zullen belangrijke functies gaan vervullen?

Het Vaticaan maakt zich op voor verschillende bijeenkomsten van kardinalen die op zaterdag beginnen. Belangrijke posities in sommige curiedicasteries raken in de nabije toekomst vacant, omdat de huidige leiders de leeftijdsgrens bereikt hebben.  De personele draaimolen krijgt extra dynamiek door het openstellen van leidende functies voor niet-gewijde personen, zoals de paus heeft bepaald.

Bovendien zijn er juridische en kerkelijke impasses die ten minste twee van de in Rome uitgenodigde kardinalen raken. 
Dit betreft de onduidelijke status van Curiaal-kardinaal Giovanni Angelo Becciu (74), die door de paus werd afgezet vanwege vermeende financiële onregelmatigheden, maar ook die van Keulen-kardinaal Rainer Maria Woelki (66). Na lange en intensieve kerkelijke ruzies in het grootste aartsbisdom van Duitsland, bood hij de paus bijna zes maanden geleden zijn ontslag aan. Paus Franciscus heft nog steeds geen definitieve beslissing genomen.

Creatie van de nieuwe kardinalen

De officiële start is zaterdagochtend. Tijdens een persbijeenkomst zullen 10 van de 20 kardinalen die ‘s middags het paars van paus Franciscus zullen ontvangen, vragen beantwoorden van mediavertegenwoordigers. Onder de deelnemers zijn aartsbisschop Arthur Roche, hoofd van de kerkfabriek van het Vaticaan, en de aartsbisschop van Manaus in Brazilië, Leonardo Ulrich Steiner.

Op zaterdagmiddag staat de plechtige creatie van de nieuwe kardinalen op het programma, live uitgezonden door Vatican News. 
Naast de nieuwe kardinalen zullen ook andere kardinale naar Rome komen voor een ontmoeting met de paus op maandag en dinsdag. 
Daarbij zal het gaan over de curiehervorming “Predicate Evangelium”, door de paus begin juni afgekondigd. Dinsdag aan het begin van de avond zal Franciscus een mis opdragen met de nieuwe kardinalen in de Sint-Pietersbasiliek. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar zijn preek bij deze gelegenheid. Ook deze viering wordt ook live uitgezonden door Vatican News.

bron: Vatican News/domradio
beeld: https://sunairvakanties.rome-sint-pietersbasiliek-rome-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *