Programma pausreis naar Kazachstan

Nur-Sultan, de hoofdstad van Kazachstan

Vatican Media heeft het programma voor de reis van de paus naar Kazachstan in september bekend gemaakt. Franciscus wil deelnemen aan het VII Wereldcongres van Religies in de hoofdstad Nur-Sultan. Zal hij patriarch Cyrillus I, de patriarch van Moskou, ook ontmoeten?

Op 13 september vertrekt de paus ‘s ochtends van Rome naar Nur-Sultan. Na een welkomstceremonie in het presidentieel paleis zal Franciscus de president van Kazachstan, Qassym-Shomart Tokayev, in de vroege avond (lokale tijd) ontmoeten. Daarna is een toespraak gepland voor vertegenwoordigers van de regering, het maatschappelijk middenveld en het corps diplomatique

Privébijeenkomsten met verschillende religieuze leiders

De tweede dag van het bezoek (woensdag) begint met een stil gebed van de religieuze vertegenwoordigers die deelnemen aan het congres. Bij de daaropvolgende opening van het VII Congres van Wereld- en Traditionele Religies houdt Franciscus een tweede toespraak. De middag is gepland voor privé-ontmoetingen van de paus met verschillende religieuze leiders.

‘s Avonds viert Franciscus een mis op het Expoterrein van de hoofdstad.

Slotverklaring van het Interreligieuze Congres

Op donderdag (15 september) ontmoet de paus ‘s ochtends leden van de Jezuïetenorde uit Centraal-Azië. Later op de ochtend is een bijeenkomst voorzien met bisschoppen, priesters en andere kerkelijke medewerkers van het land. In de namiddag wordt een slotverklaring van het interreligieuze congres voorgelezen, waarvoor ook de paus een toespraak zal houden. Daarna vertrekt Franciscus naar Rome.

Of de paus in Nur-Sultan daadwerkelijk de Russisch-orthodoxe patriarch Cyril I ontmoet, is tot nu toe volledig open. Het programma noemt geen namen.
Vanwege Cyril’s steun voor Ruslands oorlog tegen Oekraïne zou zo’n ontmoeting politiek uiterst gevoelig liggen. In diplomatieke en Vaticaanse kringen wordt gevreesd dat een ontmoeting tussen de paus en de patriarch politiek misbruikt zou kunnen worden door Moskou.

Alle belangrijke gebeurtenissen zullen door Vatican Media live uit op web-tv worden uitgezonden.

beeld: Nur-Sultan, hoofdstad Kasachstan  (©Pavel Parmenov – stock.adobe.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *