Voedsel-verspilling ‘beschamend’

“Er is genoeg voedsel voor iedereen in de wereld” |

Paus Franciscus veroordeelde op de Werelddag tegen Voedselverspilling het weggooien van voedsel. De verspilling van voedsel is ook een “verspilling van mensen”. Als het eerlijk wordt verdeeld, kunnen we ook de armen voeden, zei Francis.

In een bericht aan de directeur van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), Qu Dongyu, beschreef de paus voedselverspilling ook als “menselijk afval”. Het is echt beschamend en zorgwekkend dat voedsel niet bij de mensen terecht komt die het nodig hebben.
“Er is genoeg voedsel in de wereld, niemand zou met een lege maag naar bed hoeven te gaan! Er wordt meer dan genoeg voedsel geproduceerd om acht miljard mensen te voeden”, vervolgde de paus. Daarom wordt iedereen opgeroepen om bewust zijn levensstijl aan te passen, zodat niemand achterblijft.

Sinds 2020 wordt jaarlijks op 29 september de “World Day of Food Loss and Food Waste Awareness” van de VN gevierd. Volgens Welthungerhilfe wordt in Duitsland jaarlijks zo’n elf miljoen ton voedsel weggegooid, waarvan 59 procent in particuliere huishoudens. Over de hele wereld belandt jaarlijks ongeveer 931 miljoen ton voedsel in de prullenbak.

Nederland
De voedselverspilling in ons land is in 2019 significant gedaald ten opzichte van voorgaande jaren. De voedselverspilling bedroeg in 2019 per hoofd van de bevolking tussen de 88 en 138 kilogram, en in totaal in Nederland tussen de 1.514 en 2.380 kiloton. De daling is te koppelen aan een daling
van het gebruik van reststromen in natte veevoeders en een aanpassing van de verliespercentages op het land van aardappelen en suikerbieten.

bron: domradio/universiteit van wageneningen
beeld: https://shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *