“God leidt nooit tot oorlog”

Oproep paus in Kazachstan

Met een hartstochtelijk pleidooi voor vrede sprak paus Franciscus de deelnemers aan het Wereldcongres van Religies in Kazachstan toe als keynote speaker. Ongeveer 100 delegaties uit 50 landen, verzamelden zich verzamelden rond een grote ronde tafel in het Onafhankelijkheidspaleis in de hoofdstad Nur-Sultan.

Bij de opening van de conferentie baden de religieuze leiders kort in stilte. De paus verklaarde in zijn toespraak: “Het heilige mag niet de pijler van macht worden, en macht mag niet gebaseerd zijn op het heilige! God is vrede en leidt altijd tot vrede, nooit tot oorlog.” De paus p[leitte voor een zijderoute van de vrede. Zonder hem te noemen, distantieerde Franciscus zich duidelijk van de uitspraken van de Russisch-orthodoxe patriarch Cyril I. De afgelopen maanden had hij herhaaldelijk geprobeerd de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne te rechtvaardigen met religieuze retoriek.
Congres van leiders van wereld- en traditionele religies

Raak niet gewend aan oorlog

Tijdens een katholieke dienst die werd bijgewoond door ongeveer 10.000 gelovigen op het Nur-Sultan-festivalterrein, zei de paus: “We moeten niet wennen aan oorlog, we moeten de onvermijdelijkheid ervan niet accepteren.” 
Met betrekking tot de nieuwe zware gevechten tussen het overwegend islamitische land Azerbeidzjan en het christelijke Armenië, merkte de paus op: “Laten we bidden dat ook hier vreedzame conflicten en begrip zullen heersen.” De enige uitweg is vrede, en de enige manier om daar te komen is dialoog, benadrukte de paus. Tijdens de viering herinnerde hij ook aan de onderdrukking van de godsdienstvrijheid in het communistische tijdperk.

Het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk, patriarch Cyril I, (die niet aanwezig is) klaagde ondertussen over een “verkeerde voorstelling van historische gebeurtenissen”. In een bericht voorgelezen door metropoliet Antony (Sevryuk), riep Cyril op tot “een heldere geest en een vredige ziel”, vooral in moeilijke tijden voor de mensheid. Geloof kan helpen, zegt Kyrill.

kritiek op Cyril

Kyrill bekritiseerde dat er steeds meer woorden van haat tegen hele volkeren, culturen en religies in de openbare ruimte kwamen. “De koers van dictatuur, rivaliteit en confrontatie die door sommige heersers in deze wereld is gekozen, is een bijdrage aan de vernietiging van de mensheid”, zei Kyrill letterlijk. Hij liet open welke heersers hij daarmee bedoelde.

Metropoliet Antony, het nieuwe hoofd van het buitenlandse kantoor van het Patriarchaat van Moskou en hoofd van de Russisch-orthodoxe delegatie in Nur-Sultan, voegde eraan toe dat recente gebeurtenissen hebben aangetoond “hoe gemakkelijk het is geworden om een ​​vijandbeeld te creëren”.

Grand Sheikh en opperrabbijn houden een toespraak

Naast de paus en de vertegenwoordiger van het Patriarchaat van Moskou spraken grootsjeik Ahmed al-Tayyib van de Al-Azhar-moskee in Caïro en de Sefardische opperrabbijn van Israël Yitzhak Yosef in de ochtend.

Vervolgens werd een korte videoboodschap getoond van de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, waarin hij de inspanningen van religieuze leiders prees om wereldvrede tot stand te brengen.

Op de toespraken volgden bilaterale bijeenkomsten. Volgens het programma ontmoette paus Franciscus Grand Sheikh al-Tayyib, de twee Israëlische opperrabbijnen David Baruch Lau en Yitzhak Yosef, de delegatie van de Lutheran World Federation en Metropolitan Antonij.

bron: domradio/vatican news

beeld: vatican news

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *