‘Privacywaakhond zet zorg voor vijf miljoen kerkleden onder druk’

Kerken kijken met zorg naar het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens om het automatisch delen van gegevens van kerkleden nog verder te beperken. Dat zet volgens kerken de zorg voor leden onder druk. Ouderen vormen een ‘aanzienlijk deel’ van het ledenbestand, aldus de kerken. ‘Het risico is dat juist de meest kwetsbaren bij de kerken uit beeld raken.’ Dat stellen de kerken, verenigd in het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), in een reactie op het advies van de privacywaakhond.

Organisaties krijgen toegang tot persoonsgegevens voor bepaalde overheidstaken of als zij een groot maatschappelijk belang dienen, stelt de Autoriteit Persoonsgegevens in het vorige week uitgebrachte advies. ‘Een gemeente kan die gegevens nodig hebben als je een nieuw paspoort aanvraagt’, aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen. ‘Een pensioenfonds moet het ook weten als jij verhuist, zodat jij je pensioen blijft ontvangen. Maar kerken horen wat ons betreft niet in dit rijtje thuis.’

De kerken zijn het niet eens met de stelling dat zij geen groot maatschappelijk belang dienen. ‘Daar hebben wij toch een heel ander beeld bij’, aldus een woordvoerder van het CIO. De kerken waarschuwen voor de ‘nadelige effecten voor vijf miljoen kerkleden’ als het delen van gegevens verder wordt beperkt. 

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *