Herademing 2022, nr 3

Woede en vrede als contrast

Er lijkt geen groter contrast te bestaan dan tussen woede en vrede. We zien het dagelijks om ons heen: woedende boeren die protesteren tegen de stikstofmaatregelen, onschuldige slachtoffers van oorlog en geweld, klimaatactivisten die elkaars woede erkennen in hun frustratie over wijze waarop er met de natuur wordt omgegaan. Woede kan een uiting zijn van machteloosheid, verontwaardiging, toorn, wraak.

Woede hoeft niet perse negatief te zijn. Woede kan ook de lucht klaren, waardoor er ruimte ontstaat voor dialoog en ontmoeting! Dan wordt dit contrast getransformeerd en ontstaat er vrede. Een voorhttps://duckduckgo.com/?t=lm&q=dcerbeeld van deze transitie vinden we terug in de beeldspraak ‘wolf en lam’ (Jesaja 11:6-10). Jesaja beschrijft aan de hanhttpshttps://duckduckgo.com/?t=lm&q=dcer://duckduckgo.com/?t=lm&q=dcerd van dit beeld een visioen van een samenleving, waarin deze tegenstelling wordt overwonnen en een nieuwe eenheid en harmonie ontstaanLeven in contrasten – Woede en vrede.

Het streven naar deze nieuwe harmonie kwam tot uitdrukking in de droom van Martin Luther King. Hij riep op tot het liefhebben van de ‘witte’ vijand die de ‘zwarte’ bevolking onderdrukte. We weten hoe zijn vredesmissie is afgelopen, maar aan de kracht van zijn droom komt geen einde.

Wij wensen u inspiratie toe bij het lezen van deze editie. Lees meer over het thema woede in : Dossier woede.

Namens de redactie,
Kitty BouwmanHerademing

Hoe vind je alles van Herademing snel?
Herademing heeft een eigen plekje op Theologie.nl. Die vind je onder ‘Tijdschriften’ in het menu, of via deze link: https://www.theologie.nl/tijdschriften/herademing. Als je deze pagina in je browser opslaat als bladwijzer of favoriet, kan je ‘m altijd snel terugvinden.

Op de landingspagina van Herademing vind je niet alleen de inhoudsopgave van het nieuwste nummer, met links naar alle bijdragen, maar ook een archief van het tijdschrift dat teruggaat tot 2017.

Op zoek naar meer over spiritualiteit en mystiek?
Hoewel Herademing de parel is het op het gebied van christelijke mystiek en spiritualiteit, staat er op Theologie.nl staat nog meer materiaal met betrekking tot spiritualiteit. Ben je benieuwd?Ga in de menubalk naar Inhoud en filter onder ‘Gebied’ op ‘Spiritualiteit‘In diezelfde filters kan je ook op al het materiaal uit Herademing zoeken door onder Bron op het plusje bij Tijdschriften te klikken, en Herademing te selecteren. Zo raak je nooit uitgelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *