Na meer dan 1000 jaar ook meisjes lid van de Domspatzen

Eigen pijler van kathedraalmuziek

Revolutie na meer dan 1000 jaar: Sinds maandag zijn er ook Regensburger Domspätzinnen. Aan het begin van het schooljaar accepteerde het wereldberoemde jongenskoor ook 33 meisjes op zijn middelbare school.

“Het begin van dit schooljaar is heel speciaal voor ons, zelfs historisch”, zegt Domkapellmeister Christian Heiss. De meisjes zijn verdeeld over de meest diverse klassen, 15 van hen starten in het vijfde leerjaar. Zes studenten zijn gestart in Q11. Volgens de aankondiging gaan er ook 16 meisjes in internaat Domspatzen wonen, in een aparte afdeling.

Koor elk met hun eigen kenmerken

De meisjes zullen echter niet samen met de jongens in een koor zingen, maar een op zichzelf staande pijler van de kathedraalmuziek zijn. De meisjes krijgen een eigen repetitieruimte.
De Regensburger Domspatzen moet een puur jongens- en mannenkoor blijven, zoals men zegt. “Al meer dan 1000 jaar worden we gewaardeerd als jongenskoor en zijn we er zelfs geliefd om. We weten van andere kathedraalmuziekgroepen dat een meisjeskoor goed naast een jongenskoor een plaats kan hebben”, zegt de dirigent. “Elk koor heeft zijn eigen kenmerken, zowel qua klank als repertoire.”

Opgericht door bisschop Wolfgang

De Regensburger Domspatzen werden in 975 gesticht door de toenmalige bisschop van Regensburg, Wolfgang, als een aparte kathedraalschool. Volgens het koor verscheen de naam “Domspatzen” voor het eerst in een persbericht over een reis naar het buitenland naar Praag in 1910. Sinds 2015 kennen de Domspatzen een muzikale, een wetenschappelijke en technologische tak.

.Kathedraalmussen van Regensburg

De Regensburger Domspatzen zijn het oudste jongenskoor van Duitsland en een van de beroemdste koren ter wereld. De reizende koorknapen van de Sint-Pietersbasiliek vierden in 1976 hun 1000-jarig bestaan. De jongens en jonge mannen hebben voor paus Benedictus XVI. gezongen. Zijn broer, Georg Ratzinger, dirigeerde het koor van 1964 tot 1994. Achter de traditionele naam schuilt een instelling met drie pijlers: koor, school en internaat.

bron: domradio

beeld: bistum regenburg/Foto_Michael_Vogl_

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *