Paus bood bemiddeling aan in Oekraïne

Het aanbod van paus Franciscus om te bemiddelen tussen de strijdende partijen Oekraïne en Rusland blijf staan. Dat zegt zijn vertegenwoordiger in Oekraïne, de Litouwse aartsbisschop Visvaldas Kulbokas (foto), in een recent interview in het Oekraïense magazine Focus. De nuntius geeft in dit interview toe dat de diplomatie van de Heilige Stoel sinds februari nagenoeg geen succes heeft geoogst. Rusland is niet bereid om in te binden. “Er zijn nul resultaten”, aldus de diplomaat; dat is “beangstigend”.

Kulbokas legt uit dat Franciscus zijn missie opvat als die van een herder, niet van een politicus. Dit, zei hij, verklaart ook waarom de paus een duidelijke schuldvraag voor de oorlog vermijdt. ….

Tot dusver heeft de Russische Federatie op geen enkele wijze laten blijken dat zij de paus wil aanvaarden als bemiddelaar, legt mgr. Kulbokas uit; hooguit kleine signalen, maar “geen informatie over serieuze stappen”. Dit betekent dat de Russische bedoelingen met betrekking tot Oekraïne niet zijn veranderd, “dus is er geen resultaat”. Hetzelfde geldt voor het voornemen van paus Franciscus om zich samen met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill tegen de oorlog uit te spreken, zei hij. In Moskou was men daartoe niet bereid.

Kulbokas onthult in het interview dat de paus voornemens was half mei naar de belegerde stad Marioepol te reizen, ondanks zijn op dat moment zwakke gezondheid. De Russische leiding had echter geen enkele concessie gedaan met betrekking tot de belegering van de staalfabriek van Azov en een eventuele terugtrekking van de verdedigers. De paus had willen optreden als een “morele borg” voor een terugtrekking met eerbiediging van de mensenrechten.

Lees het volledige artikel op kro-ncrv.nl

bron: kro-ncrv.nl/katholiek

beeld: https://risu.ua/uploads/media_news

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *