Paus in Kazachstan: ‘de genade van een kleine kerk’


In de kathedraal van Nur-Sultan in Kazachstan spreekt de paus de katholieke gemeenschap toe, 15 september 2022. (Foto door VATICAN MEDIA/IPA AGENCY/MAXPPP) 

Franciscus antwoordt critici

Op de laatste dag van zijn bezoek aan Kazachstan drong paus Franciscus er bij de katholieke leiders van het land op aan voorzichtig te zijn “opdat onze gemeenschappen niet rigide of klerikaal worden. Wees geen dwingelanden van religieuze regels”, waren woorden die niet alleen voor de Kazachstaanse kerkleiding van betekenis zijn.”

“Viva il Papa!” riep een religieuze non voor de kathedraal in Nur-Sultan, waar de kleine katholieke gemeenschap van Kazachstan zich donderdag verzamelde rond paus Franciscus.
De paus ontmoette de geestelijken, religieuzen en andere pastorale werkers in de kleine rode bakstenen kerk op de derde en laatste dag van zijn bezoek aan het Centraal-Aziatische land. Met de Kazachse bisschoppen in de voorste banken zaten, riep Franciscus hen op om als katholieke kerk altijd “uit te gaan om de wereld te ontmoeten”. Daarnaast had hij enkele waarschuwingen die ook voor ons behartenswaardig zijn.

Wees geen “dwingelanden van heilige regels”

“Ik zou een speciaal woord willen zeggen tot de bisschoppen, priesters en seminaristen: het is niet onze missie om beheerders van de heilige regels te zijn of om religieuze regels af te dwingen”, waarschuwde hij. In plaats daarvan drong de paus er bij hen op aan “herders dicht bij ons volk” te zijn.”Er schuilt een verborgen genade in het zijn van een kleine kerk, een kleine kudde,” zei hij. Er zijn minder dan 200.000 katholieken in Kazachstan, een land van 19 miljoen inwoners, en de paus drong er bij de geestelijkheid op aan “ruimte te maken voor de leken”. “Dit is een goede zaak, om te voorkomen dat onze gemeenschappen verstarren of klerikaal worden”, betoogde Franciscus, die aan het einde van zijn toespraak een lang applaus kreeg.”Christelijke gemeenschappen, en seminaries in het bijzonder, zouden ‘scholen van oprechtheid’ moeten zijn, geen plaatsen van starheid en formaliteit”, zei de paus ook.

Kritiek van bisschop Schneider
In de kathedraal, versierd met een portret van Johannes Paulus II, een aandenken aan het bezoek van de Poolse paus aan het land in 2001, reageerde Franciscus impliciet op de kritiek die sommige plaatselijke kerkleiders al jaren tegen hem uiten. Drie van hen sloten zich eerder aan bij de Amerikaanse kardinaal Raymond Burke door het ondertekenen van een “verklaring van de waarheden” uit 2019 over de “meest voorkomende fouten in het leven van de kerk van onze tijd”. Ze publiceerden het nadat Franciscus het document over menselijke broederschap had ondertekend met de Grote Imam van Al-Azhar.
Een van hen was aartsbisschop Tomasz Peta, de aartsbisschop van de Kazachse hoofdstad, die aan de zijde van de paus stond in de kathedraal. Een andere was bisschop Athanasius Schneider, de hulpbisschop hier. De in Duitsland geboren Schneider is een van de felste en krachtigste critici van het huidige pontificaat. Maar een paar minuten voor de aankomst van de paus op donderdag vertelde hij een groep journalisten dat hij Franciscus erkende als de “opvolger van Petrus” en “plaatsvervanger van Christus”. Toch stak hij zijn kritiek op het interreligieuze congres niet onder stoelen of banken dat de paus de dag ervoor kopte.”Het gevaar bestaat dat deze bijeenkomst eruitziet als een supermarkt van religies”, zei bisschop Schneider. “Ik zou blij zijn als het Vaticaan er in de toekomst over zou nadenken voordat hieraan deelneemt”, voegde hij eraan toe. Journalisten vroegen hem vervolgens naar zijn meningsverschillen met Franciscus.”Als ik in mijn geweten waarneem dat er iets niet klopt, moet ik het hem vertellen… Als we dat niet kunnen doen, is het niet langer de katholieke kerk”, zei hij.”Wij zijn niet de werknemers van de paus, maar zijn broers.”

Loup Besmond de Senneville , de vaste correspondent van La Croix in Rome, maakte de pausreis naar Kazachstan mee.

Read more at: https://international.la-croix.com/news/religion/dont-be-enforcers-of-religious-rules-pope-tells-kazakh-bishops/16603

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *