Paus spreekt met journalisten op terugvlucht uit Kazachstan

Rusland, China en de verdediging van het vaderland

Na zijn reis naar het Congres van Wereldgodsdiensten in Kazachstan beantwoordde paus Franciscus op de thuisvlucht naar Rome, zoals gebruikelijk, vragen van journalisten. Een van de onderwerpen was het Duitse oorlogsverleden. Paus Franciscus prees de manier waarop Duitsland met zijn eigen geschiedenis omging.

“Iets wat ik van jullie Duitsers, heb geleerd, is het vermogen om vergiffenis te vragen voor de fouten van oorlog. Niet alleen om vergiffenis te vragen, maar ook om te betalen voor de fouten”, zei Franciscus. ,,Dit beschrijft goed wat er nodig is om oorlog te vermijden. Een oorlog is op zich altijd iets wat verleerd is”, zei paus Franciscus. ,,Maar het lijkt wel in onze tijd dat de veronderstelling overheerst dat leven zonder oorlog onmogelijk is.”

Verdediging een daad van liefde voor het vaderland

Paus Franciscus ziet het recht op verdediging ook als een daad van liefde voor het vaderland. “Iedereen die iets niet verdedigt, houdt er ook niet van, wie verdedigt houdt ervan”, zei het hoofd van de kerk tegen de journalisten die met hem meereizen. Tegelijkertijd zei hij, toen hem werd gevraagd naar mogelijke wapenleveringen aan Oekraïne, dat dit een politieke beslissing was.

Deze beslissing kan moreel aanvaardbaar zijn als ze aan morele voorwaarden voldoet. ,,Maar het kan immoreel zijn als deze beslissing wordt genomen om meer oorlog uit te lokken, wapens te verkopen of wapens op te ruimen die niet langer nodig zijn.” Uiteindelijk is de motivering bepalend voor de vraag of een dergelijke handeling moreel verantwoord kan worden.

Het is ook goed om na te denken over de kwestie van de “rechtvaardige oorlog”, vervolgde paus Franciscus. Er zijn momenteel veel oorlogen, niet alleen de oorlog in Oekraïne maar ook in Azerbeidzjan of de oorlog in Syrië van meer dan tien jaar. De paus noemde ook de Rohingya-minderheid in Zuidoost-Azië, die ‘als staatlozen’ rondzwerft. “We zijn in een wereldwijde staat van oorlog”, klaagde Francis. En soms lijkt het alsof degenen die niet ten strijde trekken de verkeerde keuze maken. ,,Maar uiteindelijk is vrede altijd groter dan oorlog.”

Paus denkt blijkbaar dat dialoog met Rusland mogelijk is

Voor paus Franciscus is de dialoog ook met alle strijdende partijen belangrijk. ,,Ik sluit de dialoog aan met een mogendheid die oorlog voert, niet uit, ook al is het de agressor”, zei de paus, zonder expliciet de Russische aanval op Oekraïne te noemen. Er is altijd een kans dat dialoog de gang van zaken zou veranderen….dat nieuwe perspectieven en nieuwe overwegingen ontstaan.

Hij heeft er begrip voor dat het moeilijk is om te begrijpen dat een dialoog wordt gevoerd met landen die oorlog hebben uitgelokt. “Er zit een liuchtje aan, maar we moeten het doen”. Uiteindelijk is het altijd een stap vooruit, naar vrede. Zonder dialoog, zal er onwetendheid of oorlog zijn. Want vaak is gebrek aan kennis is mede verantwoordelijk voor het uitbreken van een oorlog.

Paus Franciscus nam deel aan het VIIe congres van de leiders van wereldreligies in de Kazachse hoofdstad. Een oorspronkelijk geplande ontmoeting met de Moskouse patriarch, Cyril I, ging niet door, omdat de patriarch niet kwam. Franciscus wisselde van gedachten met het hoofd van de Russische delegatie, metropoliet Antony. Deze verklaarde na het gesprek dat de Russisch-Orthodoxe Kerk een ontmoeting tussen de twee kerkleiders nog steeds belangrijk en nastrevenswaardig vindt.

Uitwisseling met China erg ingewikkeld

Paus Franciscus beschouwt ondertussen uitwisselingen met China als moeilijk en dringt aan op geduld. “Het duurt een eeuw om China te begrijpen. En wij leven geen eeuw, het Chinese ritme is anders, veel langzamer. Het land heeft een totaal andere cultuur. Maar begrip kweken zal alleen langs de weg van de dialoog gebeuren en dat vraagt geduld. Het is niet gemakkelijk om de Chinese mentaliteit te begrijpen”, zei Franciscus. 

Op dit moment, zei de paus, is kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin degene met de meeste kennis over China.

De Heilige Stoel staat op het punt een geheime overeenkomst met Peking te vernieuwen, waardoor bisschoppen met wederzijds goedvinden kunnen worden benoemd.

Volgende pauselijke reizen naar Bahrein, Zuid-Soedan en Congo

De volgende reizen van de paus zullen naar verwachting naar Bahrein, Zuid-Soedan en de Democratische Republiek Congo gaan. Reizen is “erg moeilijk” met zijn geblesseerde knie, zei Franciscus, maar hij wil zich daardoor niet laten weerhouden. Volgens het Vaticaan staat als eerste gepland een reis naar Bahrein in november.

Daarnaast meldde Franciscus dat hij van gedachten had gewisseld met de anglicaanse primaat Justin Welby over hoe de uitgestelde gezamenlijke reis naar Zuid-Soedan zou kunnen worden ingehaald. Dat bezoek was oorspronkelijk gepland voor begin juli.

De klachten van Franciscus bleken duidelijk tijdens de driedaagse reis naar de Kazachse hoofdstad Nur-Sultan. Hij bewoog zich meestal in een rolstoel en kon niet lang staan ​​of lopen zonder rollator en ondersteuning.

bron: domradio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *