Teruggang niet te stoppen, wéér zes kerken in regio Amersfoort afgestoten

Giny Wierenga, lid werkgroep voorgangers Franciscus Xaverius A’foort

‘Ik heb nog heel lang de sleutels bewaard’

Door vergrijzing en ontkerkelijking moeten steeds meer godshuizen in Nederland, zowel katholieke als protestantse, de deuren sluiten. Dat wordt pijnlijk duidelijk in Amersfoort en Soest, waar alleen dit jaar al zes kerken moesten worden afgestoten. En dat doet trouwe gelovigen als zuster Giny Wierenga veel verdriet. ,,Maar ik blijf met God en de mensen verbonden.

door ’’Wichard Maassen in het Algemeen Dagblad, editie Amersfoort

Met een verweesde blik kijkt Giny Wierenga (78) om zich heen in wat ooit de Sint Henricuskerk was. Panelen met tientallen heiligeniconen trekken de aandacht. Ook de kruiswegstaties in de zijmuren, een verbeelding van het lijden, sterven en de graflegging van Jezus Christus, zijn ermee bedekt. ,,Wat ben ik híer vaak naar binnen gegaan’’, mompelt ze. ,,Maar dit is niet meer mijn kerk.’’

Troost

Vanwege een terugloop van het aantal kerkgangers werd de Henricus, in de Matthias Withoosstraat, in 2014 verkocht aan de Russisch Orthodoxe Parochie Amersfoort. Een troost voor Giny: het gebouw uit het begin van de vorige eeuw heeft in elk geval zijn religieuze functie behouden. De een jaar eerder afgestoten Heilige Geestkerk in Randenbroek ging, op de pastorie na, tegen de vlakte. Inmiddels staat er een appartementencomplex.

Andere kerken, zoals de Ontmoetingskerk in Dorrestein (Nederlands-hervormd) en de DoRe-kerk aan de Stadsring (doopsgezind, remonstrants), ondergingen een transformatie tot woning. Tegenwoordig huisvest de DoRe een museum.

Daling

Kerken, zowel katholieke als protestantse, kampen al veel langer met een terugloop, maar het gaat nu wel hard. Soest ‘verloor’ er dit jaar liefst vier: de Open Hof, de Wilhelminakerk, de Johanneskerk, alle behorend tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), en de Heilige Familiekerk, die onlangs is verkocht; aan welke partij is nog niet bekend. Daarnaast hield de evangelische Christengemeente, die kerkte in een school, het voor gezien.

In Amersfoort is onlangs, zoals dat heet, de Heilig Kruiskerk ‘aan de eredienst onttrokken’ en verhuurd aan de baptistengemeenschap. ,,Zo blijft de kerk een maatschappelijk doel dienen’’, verklaart Angelique Liebens, vice-voorzitter van de overkoepelende parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. ,,We vinden het belangrijk om vastgoed te behouden. De oude kerkgangers krijgen een ruimte om samen koffie te drinken.’’

lees het volledige artikel in het Algemeen Dagblad

beeld: youtube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *