Paus verlengt Bischoppensynode tot 2024 (update)

De aankondiging kwam uit de lucht vallen – Weinig waarnemers van het Vaticaan vermoedden dat de paus een verlenging van de door hem geïnitieerde wereldsynode met een jaar zou bevelen. Dat deed hij zondag bij het Angelusgebed op het Sint-Pietersplein in het bijzijn van zo’n 20.000 pelgrims.
Twee dagen eerder, had de paus de kardinalen Mario Grech en Jean-Claude Hollerich in audiëntie ontvangen, maar de nu aangekondigde verlenging kwam als een verrassing. 

Paus Franciscus legde uit dat hij de beslissing had genomen om de geplande vergadering van oktober 2023 te houden over twee sessies met een jaar ertussen “om een ​​meer ontspannen periode van onderscheiding te hebben. De vruchten van het lopende synodale proces zijn talrijk, maar om ze tot volle wasdom te laten komen, is het nodig om geen haast te hebben”, zei hij.

“Ik vertrouw erop dat deze beslissing het begrip van synodaliteit als een constitutieve dimensie van de kerk zal bevorderen en iedereen zal helpen om het te beleven als de reis van broeders en zusters die de vreugde van het evangelie verkondigen.” .

De twee zittingen van de XVI Gewone Algemene Vergadering van de Bisschoppensynode zullen plaatsvinden op 4-29 oktober 2023 en in oktober 2024, waarbij bisschoppen van over de hele wereld zullen samenkomen om een ​​document te bespreken en voor te bereiden om de paus raad te geven.

Paus Franciscus lanceerde in oktober 2021 de Synode over synodaliteit als een wereldwijde onderneming waarin katholieken werden aangemoedigd om feedback te geven aan hun lokale bisdommen.

Het massale, meerjarige synodale proces van de Kerk is in fasen verdeeld. De eerste diocesane luisterfase werd afgesloten met de deelname van 112 van de 114 katholieke bisschoppenconferenties van de wereld, volgens het secretariaat-generaal van de bisschoppensynode.

De tweede, continentale fase vindt plaats van september 2022 tot maart 2023. In deze fase zullen continentale synodale assemblees worden bijeengeroepen tussen januari en maart van volgend jaar.

De laatste, universele fase begint met de XVI Gewone Algemene Vergadering van de Bisschoppensynode in het Vaticaan in oktober 2023 en gaat door in oktober 2024.

Lees belangrijke informatie over verdere ontwikkelingen:

Lees ook een artikel van Hendro Munsterman in het ND waarin hij alles op en rij zet.

bron: Vatican News/CNA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *