Benedictijner monnik houdt vast aan de ster in het kerstverhaal

“Sterk, sprekend imago”

Astrofysicus Gerhard Börner vindt de ster van Bethlehem in het bijbelse kerstverhaal niet overtuigend. Moet de ster nu uit het kerststalspel gehaald worden? pater Christoph kan de zaken kalmeren.

DOMRADIO.DE: Is er enige behoefte aan een astronomische verklaring voor de Ster van Bethlehem, of laat je het bij wat er in de Bijbel staat?

Pater Christoph Gerhard OSB (kelder van de abdij van Münsterschwarzach en hobby-astrofysicus): Mattheus noemde de Ster van Bethlehem, die heel duidelijk en prominent aanwezig is in zijn kerstverhaal. Maar de astronomische informatie die ons daar wordt aangeboden, d.w.z. de harde wetenschappelijke feiten, hebben simpelweg niet genoeg inhoud om echt iets te bewijzen of zelfs maar te zeggen dat het de Ster van Bethlehem was. Mattheus was gewoon te onnauwkeurig.

DOMRADIO.DE: Hoe zou u de beoordelen dat de astronomische verklaring niet overtuigend is? Zou de ster bestaan ​​kunnen hebben?

Pater Christoph : “Dat was veel belangrijker voor Mattheus dan de astronomische informatie erachter. De Ster van Bethlehem had er natuurlijk kunnen zijn, maar we kunnen het niet vaststellen op basis van wat Mattheus ons vertelt.
Ik denk dat hij geïnteresseerd was in veel meer dan alleen wetenschappelijke informatie, maar hij wilde uitleggen wie deze Jezus eigenlijk is, welke betekenis hij heeft en welke brede horizon er in wezen wordt ontsloten, namelijk een kosmische horizon. Dat was veel belangrijker voor Matthew dan de astronomische informatie erachter.

DOMRADIO.DE: Zie je de Ster van Bethlehem meer als een symbool?

Pater Christoph: “Deze ster rijst in mijn leven als ik erin geloof. Het was belangrijk voor mensen om dat te begrijpen en ik denk dat ze het veel origineler en beter begrepen dan wij vandaag.” Dat was iets dat de mensen die het evangelie lazen veel beter begrepen dan wij tegenwoordig. De evangelist dacht niet aan ons, die vertrouwd zijn met astronomie en ruimtevaart, maar aan de mensen die destijds meer symbolisch dachten.

Website van het Vaticaans Observatorium

Het observatorium, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1582, presenteert online zijn geschiedenis en onderzoeksactiviteiten op de locaties in Castel Gandolfo bij Rome en in Arizona. Het aanbod omvat ook een artikeldatabase over wetenschap en geloof, een persoverzicht, informatie voor wetenschappers, een podcast en diverse kalenders voor astronomische en academische evenementen. Een online winkel biedt merchandisingartikelen aan met het logo van de pauselijke instelling, die wordt gerund door wetenschappers van de jezuïetenorde. (kna/07.04.2021)

Telescoop en sterrenhemel / © paulista (shutterstock)
Telescoop en sterrenhemel/ © paulista ( shutterstock )

Het uiterlijk van een ster was toen veel belangrijker dan nu voor ons. Er werd niet gevraagd wat die astronomische gebeurtenis precies aan de hemel was, maar het verhaal van de ster van Bethlehem toen de wijzen kwamen en dat deze ster van Bethlehem eigenlijk Jezus Christus is, was belangrijk. Deze ster rijst in mijn leven als ik erin geloof. Het was belangrijk dat mensen dat begrepen. Ik denk dat ze dat veel origineler en beter begrepen dan wij vandaag.

DOMRADIO.DE: De ster is erg belangrijk voor het verhaal dat volgt. Want zo vinden mensen de stal waar de Zoon van God geboren wordt.

Pater Christoph: De heidenen die uit het oosten kwamen, vonden Jezus en geloofden ook in hem. Dat is voor Matteüs het belangrijkste: hoe vind ik eigenlijk mijn weg naar deze Jezus Christus, naar het geloof? In het Matteüsevangelie wordt een hele grote brug gebouwd tot aan het einde, waar de heidense hoofdman weer onder het kruis staat en zegt: Dat was Gods zoon. Dat wil Matteüs met dit verhaal ook overbrengen, dat mensen gewoon de weg vinden naar deze Jezus Christus als hun ster, als de Zoon van God, die hen verlost en ten leven leidt.

DOMRADIO.DE: Denk je dat de ster nu uit het kerstspel wordt weggelaten nadat een astrofysicus zei dat de ster van Bethlehem niet eens bestond?

Pater Christoph: “Ik zou niet zonder de Ster van Bethlehem kunnen, hoewel het ook duidelijk is dat ik het niet als een wetenschappelijke gebeurtenis kan vatten.” Het gaat om de ware ster Jezus Christus. Deze ster is erg belangrijk als afbeelding, als symbool. Ik zou in geen geval zonder de Ster van Bethlehem willen, al is het natuurlijk ook duidelijk dat ik het niet als een wetenschappelijke gebeurtenis zal vatten. Ik zou het zeker eens zijn met de astrofysicus Gerhard Börner.
Eigenlijk hebben we niet genoeg harde astronomische feiten uit het evangelie van Matteüs. Maar daarom zou ik op geen enkele manier zonder de Ster van Bethlehem in kerststallen kunnen. Het is een sterk aansprekend beeld.

Het interview werd afgenomen door Michelle Olion.

bron: Domradio
Beeld: shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *