Christelijk-sjiitische conferentie in Irak gepland

In maart komend voorjaar wordt in Irak een conferentie gehouden voor prominente afgevaardigden van het christendom en de sjiitische islam. Dat meldt de website van de Oostenrijkse stichting Pro Oriente vandaag.

Kardinaal Louis Raphaël Sako, Chaldeeuws patriarch van Bagdad (foto), ontving onlangs in zijn residentie een delegatie van vooraanstaande sjiitische geleerden uit Najaf. Tijdens die ontmoeting werd gesproken over de inhoud en de organisatie van de interreligieuze conferentie besproken.

Paus Franciscus had tijdens zijn bezoek aan Irak van 5 tot 8 maart 2021 opgeroepen tot gezamenlijke inspanningen van alle religies en etnische groepen om het land te bevrijden van de wonden van de oorlog en de pandemie. Franciscus herdacht ook de slachtoffers van terreur door IS-milities onder Yazidi’s en christenen. Vooral de ontmoeting van de paus met de sjiitische leider grootayatollah Ali al-Sistani op 6 maart 2021 in Najaf trok de aandacht. De Iraakse regering had 6 maart onmiddellijk na het bezoek van de paus uitgeroepen tot nationale dag van tolerantie en co-existentie. Het werd dit jaar voor het eerst gevierd.

De bevolking van Irak bestaat tussen de 95 en 98 procent moslims; ongeveer twee derde van hen behoort tot de sjiisme.

bron: KRO-NCRV.NL/KATHOLIEK

BEELD: famillechretienne.fr/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *