Kardinaal Krajewski in Oekraïne

Kardinaal Krajewski voor het busje waarover in het artikel sprake is.

De prefect van het “Dicasterie van Barmhartigheid” van het Vaticaan kon donderdag niet aanwezig zijn bij de kerstreceptie van de paus voor de curie in Rome. In plaats daarvan was kardinaal Konrad Krajewski opnieuw onderweg in de Oekraïne. De Poolse geestelijke heeft Oekraïne sinds het uitbreken van de oorlog verschillende keren namens Franciscus bezocht; van maandag tot en met woensdag was hij bezig om vanuit Polen gedoneerde hulpgoederen over de grens te brengen.

“Bij hen zijn die lijden – dat is vooral mijn werk. Het is de aanwezigheid die telt, niet de woorden; Woorden komen veel, veel later. De Heilige Vader heeft vele harten geraakt, vooral Italiaanse, en dus hebben we een grote hoeveelheid thermische kleding en elektriciteitsgeneratoren ontvangen.”

Donaties voor de bevriezing

Donaties tegen de koui

Heen en terug over de grens

Tijdens een algemene audiëntie half december riep Franciscus op tot donaties aan Oekraïne. Krajewski zelf had specifiek om donaties gevraagd voor thermische kleding, het belangrijkste voor de mensen in veel Oekraïense steden en dorpen die door de Russische aanvallen op infrastructuur midden in de winter zonder verwarming en elektriciteit zitten. De respons op de oproep voor donaties was zeer gul; Nu is het zaak om de thermische kleding en stroomgeneratoren van een Caritas-kamp in Lezhajsk, Polen, naar de Oekraïne te krijgen. En dat is waar Krajewski in het spel kwam, zoals hij ons in een interview vertelt.

“Het is niet zo eenvoudig: de file om Oekraïne te verlaten heeft een lengte van 25 kilometer. Aan de Poolse kant is de wachttijd minimaal 24 uur. Als een Poolse chauffeur nu Oekraïne binnenrijdt, komt hij niet terug met Kerstmis, de rij is zo lang. Dus ik gebruik onze Vaticaanse bestelwagen, de grootste die ik kan rijden die we hebben. Elke dag rijd ik drie of vier keer heen en weer tussen (Oekraïens) Lviv en (Pools) Lezhaisk, want met mijn diplomatiek paspoort kan ik de grens over zonder in de rij te hoeven staan.”

De douaniers waren niet langer verrast

De douanebeambten waren niet meer verbaasd toen ze hem drie of vier keer per dag voorbij zagen rijden, zegt Krajewski. In het begin vroegen ze hem wat hij vervoerde. Zijn antwoord was: “Leven”. Geleidelijk aan raakte hij uitgeput door het constante heen en weer rijden.

“Ook begint de ruimte in mijn paspoort voor stempels op te raken, omdat ik elke keer alles moet stempelen. Ik leg meer dan 1.500 km op een dag af, want van Lezhajsk naar Lemberg is het 160 km, terug 160 km, dus als je alles bij elkaar optelt ….. Maar als je ziet hoe b.v. Als bijvoorbeeld hele districten in Lviv in het donker zitten, zonder elektriciteit of slechts voor een paar uur, dan begrijp je hoeveel mensen deze generatoren nodig hebben. Ook deze thermische kleding (80 pallets, twee volle vrachtwagens) is dringend nodig, mensen wachten erop om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.”

“U bevindt zich midden in het evangelie”

De kardinaal is verheugd concrete hulp te kunnen bieden aan de bevolking van Oekraïne. Dit is precies waar paus Franciscus zich voor inzet – hij wil overbrengen aan degenen die lijden in Oekraïne: “Jullie staan ​​midden in het evangelie, wij lijden met jullie mee en we willen jullie ook met heel ons hart helpen!”

Na drie dagen ‘onderweg’ ontmoette Krajewski donderdag de noodlijdenden in een kantine van Caritas Spes in Lemberg. Vanuit de West-Oekraïense stad worden de donaties van het Vaticaan nu naar alle delen van Oekraïne gebracht. De kardinaal zelf reist tegenwoordig door naar Kiev en andere delen van het land. Over zijn ontmoeting met de behoeftigen in Lviv vertelde hij ons:

Met wie zou Jezus kerstavond doorbrengen?

“De paus zegt vaak: als je het Allerheiligste wilt aanbidden, ga dan de straat op! Ik heb veel nagedacht over met wie Jezus op kerstavond zou gaan eten als hij nu naar Lviv zou komen. Ik zal niet zeggen met wie hij niet zou gaan zitten – maar hij zou zeker gaan zitten met degenen die we vandaag zagen. Hij ging altijd naar mensen in nood.”

(vaticaannieuws – sk met materiaal van Mariusz Krawiec SSP)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *