Aartsbisschop Gänswein over de erfenis van Benedictus: “Een schat die blijft”

Als er iemand Benedictus XVI nabij was in zijn laatste jaren en uren, dan is het Georg Gänswein. De aartsbisschop sprak woensdag op de redactie van Radio Vaticaan over de laatste uren van de emeritus paus.

Radio Vaticana: Hoe hebt u de emeritus paus de afgelopen dagen ervaren en wat waren zijn laatste woorden?

Aartsbisschop Georg Gänswein: Op maandag 26 december, dat wil zeggen op tweede Kesrtdag, vergezelde ik hem in zijn rolstoel, zoals ik de afgelopen twee jaar regelmatig heb gedaan. Ik reed hem uit zijn studeerkamer of waar hij ook was naar de eetkamer. Dinsdag at ik echter alleen de pasta omdat ik naar het vliegveld moest. Ik had hem verteld dat ik graag twee dagen naar huis zou willen, naar mijn broers en zussen en mijn tantes en wat vrienden. “Ga, ga,” zei hij. Ik heb ook aan dokter Polisca gevraagd of dit mogelijk is en hij zei natuurlijk dat het goed kon…

Onmiddellijke terugvlucht naar Rome

Ik kwam ‘s avonds aan en sliep. En toen was er heel vroeg in de ochtend een telefoontje, het was een van de verplegers die zei dat de paus zich niet lekker voelde. “Wat, gaat het niet goed met hem?” vroeg ik. “Nee, de nacht was ellendig. Dokter Polisca is er al”. Ik vroeg om hem aan de lijn te krijgen en zei dat ik meteen zou komen en de eerste vlucht zou nemen.

En toen was ik er woensdag om één uur weer. Ik ben natuurlijk meteen naar hem toe gegaan, toen schrok ik echt want hij ademde heel zwaar. Er waren duidelijk problemen met de longen, met de bronchiën. Hij kreeg medische hulp en de dag was niet gemakkelijk. Dat was ook de dag waarop paus Franciscus aan het einde van de audiëntie opriep tot gebed . Hij kwam, ik was er nog niet, maar Franciscus kwam directna de audiëntie en bad en zegende hem ook.

Een onverwachte verbetering

Ja, en toen kwam ik, en toen was woensdagavond moeilijk. En ik vroeg de dokter, zal hij het halen? Hij zei: “Vanuit het oogpunt van een dokter kan ik u geen antwoord geven, ja of nee. We moeten wachten.” En ‘s ochtends, op donderdag, was het tegen de verwachting in veel, veel beter. Ik vraag het dan aan de dokter, en hij zei dat hij geen verklaring had: “Ik kan het je niet vertellen. Ik weet het niet.”

Daarna werd het op donderdag overdag iets erger. Ik zei toen meteen: “Heilige Vader, ik zal u de ziekenzalving geven en daarna zullen we hier de Heilige Mis opdragen.” Hij heeft niet mee geconcelebreerd, hij lag op bed. Daarna gaf ik hem de Heilige Communie met een klein lepeltje sub specie sanguinis, dat wil zeggen het bloed van Christus, heel weinig omdat hij al twee dagen niets had gegeten. En dat besefte hij allemaal.

Aanwezig tot het einde

En de nacht van donderdag op vrijdag ging redelijk, en de laatste nacht dat hij leefde, namelijk van vrijdag op zaterdag, van 30 december op 31 december, ik was er niet, maar een verpleegster was er, daar waren de laatste woorden die hij verstaanbaar kon uiten in het Italiaans: “Signore ti amo”, in het Duits: “Heer, ik hou van u”. Dat was de laatste. En toen ik ‘s ochtends zijn kamer binnenkwam, vertelde de verpleegster me dat meteen in tranen. Ik heb dat zelf niet gehoord. Rond 3 uur ‘s nachts, ik weet nu niet zeker, het was rond 3 uur, in het Italiaans, “Signore ti amo”, “Heer, ik hou van u”.

Ja, en toen kwam de 31e, en zo was het, je zou kunnen zeggen dat hij binnen drie uur een vrije val maakte. Godzijdank duurde de pijn niet zo lang, het was waarschijnlijk een goede drie kwartier. De dokter zei dat het niet goed ging. Je kon alleen maar toekijken en ik voelde dat hij op weg was naar huis. Ja, en toen stierf hij om 9:34 uur.
Bij het horen van zijn laatste woorden, “Heer, ik hou van u”, moest ik denken aan de preek die de toenmalige kardinaal-deken Ratzinger hield bij de begrafenis van Johannes Paulus II op 8 april 2005. Toen hij predikte over Johannes 21, vroeg de Heer drie keer: “Hou je van mij?” En toen volgde het ‘ja’, en het bevel: “Volg mij”. En dan nog het laatste woord van de toenmalige decaan Ratzinger: ‘Johannes Paulus II ziet ons vanuit het Vaderhuis, en het verzoek: “Zegen ons”‘. Dat is onvergetelijk voor mij. Ik was op het Sint-Pietersplein, naast het altaar. Onvergetelijk. Dat kwam in me op toen de verpleger tegen me zei: “Signore ti amo”. Omdat het toen dezelfde woorden in het Italiaans waren. Ja, en nu heeft hij die woorden uitgesproken…”

Aartsbisschop Georg Gänswein in de Sint-Pietersbasiliek met Benedictus XVI in staat.

Aartsbisschop Georg Gänswein in de Sint-Pietersbasiliek met Benedictus XVI opgebaard.

Een schat die blijft

Silvia Kritzenberger: Wat heeft Joseph Ratzinger voor u betekend? Wat gaat u het meest missen?

Aartsbisschop Georg Gänswein: Natuurlijk zijn persoon, zijn vriendelijkheid, zijn vast geloof, zijn helderheid, zijn moed en zijn vermogen om te lijden voor het geloof. Ze zeggen “Via crucis”, dat is niet zomaar een mooi woord voor de kunstgeschiedenis, het is een woord uit de diepe schatkist van de spiritualiteit van het geloof.

Maar ook zal blijven, dit onvergetelijke woord “Gioia”, d.w.z. vreugde, dat geloof vreugde geeft. Zo ook volgens Johannes: Ik ben gekomen opdat jullie vreugde in overvloed zouden hebben.

Dat is het mooie, dat het mensenleven ook doorgaat en dat ik altijd iets uit deze foto’s, uit deze diepe schatkamers, voor mezelf kan halen en ik hoop dat andere mensen er ook iets uit kunnen halen en voor zichzelf iets uit kunnen opdiepen.

Silvia Kritzenberger: Dank u voor het interview en ook hartelijk dank voor het zo lang en trouw begeleiden van onze Joseph Ratzinger, onze paus Benedictus.

Aartsbisschop Georg Gänswein: God zegene u, dank u!

(Vaticaans nieuws)

beeld: Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *