Een  romeinse brandbrief naar de bisschoppen over de Synode

Vaticaanse vermaning aan herders

De kardinalen Mario  Grech (foto l.) en Jean-Claude Hollerich die leiding geven aan de door de paus afgekondigde wereldsynode hebben een brandbrief gestuurd naar diocesane bisschoppen over de hele wereld. Het is “niet de taak van de Algemene Vergadering om alle kwesties te behandelen waarover in de kerk wordt gedebatteerd”. Dat geldt ook als ‘de verwachtingen van de synode’ nog divers zijn, zo blijkt uit de maandag door het Vaticaan gepubliceerde brief. Ze waarschuwen tegen “het opleggen van een agenda aan de komende beraadslagingen met de bedoeling de discussie te sturen en de uitkomst ervan te beïnvloeden.

“Maak de ruimte van je tent ruim”

Vóór de continentale fase (de tweede fase in het proces)  had het synodesecretariaat als eerste fase een enquête onder katholieken over de hele wereld geïnitieerd. De nationale bisschoppenconferenties maakten samenvattende rapporten van de gehouden gesprekken in hun bisdommen en stuurden die naar Rome.  Deze resultaten van de nationale bisschoppenconferenties vloeiden samen in het werkdocument “Breid de ruimte van je tent uit”. Op basis van dit document zal het komende Europese overleg plaatsvinden. De thema’s van dit document laten “een glimp opvangen van het beeld van een Kerk die leert luisteren naar de Heilige Geest door naar elkaar te luisteren”, aldus de twee kardinalen.
Voor Europa vindt de bijeenkomst van de tweede fase van 5 tm 9 februari plaats in Praag.

Begrijp synodaliteit niet alleen als een methode

In de eerste fase deed iedereen zijn deel en respecteerde de rol en inbreng van anderen. Nu is het belangrijk “om op deze weg verder te gaan en de synodaliteit niet alleen als een methode te begrijpen, maar om haar aan te nemen als een vorm van de Kerk en als een stijl om de gemeenschappelijke missie van evangelisatie te vervullen”. In plaats van zich bezig te houden met specifieke, vaak verdeeldheid zaaiende vragen, zou de stem van de lokale kerken en de nationale bisschoppenconferenties “opnieuw en met nog meer kracht moeten klinken”.

Hiervoor roepen Grech en Hollerich de bisschoppen op om te streven naar eenheid binnen de Kerk: “Wat is er mooier dan ‘samen op weg gaan’, in de zekerheid dat ‘de weg van de synodaliteit de weg is die God heeft gekozen vanuit de Kerk van de derde millennium’?” besluiten ze met een citaat uit een toespraak van paus Franciscus tot de bisschoppensynode.

Lees de brief uit Rome

bron: Domradio.de

beeld: kirche und leben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *