Kardinaal Zen als een van de eersten bij het graf van Benedictus XVI.

Kardinaal Joseph Zen uit Hong Kong was een van de eerste bezoekers die het graf van Benedictus XVI bezocht. bidden. Kardinaal Zen heeft in het verleden vaak kritiek geuit op het China-beleid van het Vaticaan.

Zoals het jezuïetenblad “America” ​​meldde, werd kardinaal Joseph Zen (90) vrijdag, de dag na de begrafenis van de paus, ontvangen door paus Franciscus. Eerder had hij toestemming gekregen om bij het graf te bidden, hoewel het nog niet open was voor het publiek.

Strafrechtelijke procedures in China

Er loopt nog een strafrechtelijk proces tegen de voormalige bisschop van Hong Kong (2002-2009). Hij werd in mei gearresteerd wegens vermeende schendingen van de nationale veiligheidswet en kort daarna op borgtocht vrijgelaten.

Eind november kreeg hij samen met vijf andere mensenrechtenactivisten een boete wegens het naar verluidt niet correct registreren van een fonds voor gedetineerde democratie-activisten. Zen heeft beroep aangetekend tegen het vonnis. De rechtbank stond hem niettemin toe het land te verlaten om in Rome te worden begraven.

Kritiek op het Chinese beleid

Er werd niets gezegd over het publiek voor zen in het officiële bulletin van de Heilige Stoel. De afgelopen jaren zijn er meningsverschillen geweest tussen Zen en het Vaticaans Staatssecretariaat over het China-beleid van het Vaticaan.

Zen had kritiek geuit op de geheime overeenkomst van de Heilige Stoel met de Volksrepubliek. Het geeft de regering in Peking het recht om mee te werken aan de benoeming van bisschoppen, in ruil daarvoor hoopt Rome op meer vrijheid voor de katholieke kerk in China.

Graf Benedictus toegankelijk voor publiek

De laatste rustplaats van de voormalige Duitse paus is in de buurt van het fgraf van Petrus in de Vaticaanse Grotten onder de Sint-Pietersbasiliek. Benedictus XVI was afgelopen donderdag. daar begraven in een kleine kring.

bezoekers bij het graf

De effen witte marmeren steen met de inscriptie “Benedictus PP XVI” bevindt zich tegenover het altaar van de crypte. Aan de andere kant is de sarcofaag van paus Pius XI.

De kleine kapel waarin pausen Johannes Paulus II en Johannes XXIII. werden begraven is open voor bezoekers tijdens de openingsuren van de Sint-Pietersbasiliek van 07.00 uur tot 18.30 uur. Ongeveer 160 andere pausen hebben hun laatste rustplaats gevonden in de grotten onder de pauselijke basiliek.

bron: Domradio.de/Vatican News

beeld:vaticannews/multimedia/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *