Pells kritiek op de Wereld Synode postuum gepubliceerd

“Giftige nachtmerrie”

In het artikel voor het Britse tijdschrift “The Spectator” beschreef hij het project als een “toxische nachtmerrie”. Een begeleidend werkdocument gemaakt door het Vaticaan was “een van de meest onsamenhangende teksten die ooit vanuit Rome zijn verzonden”. Dit document is, zo stelt Pell, niet alleen “verpakt in neomarxistisch jargon”, maar ook “vijandig tegenover de apostolische traditie”. Volgens de kardinaal worden fundamentele christelijke leerstellingen genegeerd.

Pell is dinsdag in Rome op 81-jarige leeftijd overleden aan complicaties na een heupoperatie. Hij was van 2014 tot 2017 een van de machtigste mannen in het Vaticaan als verantwoordelijke voor economische en financiële zaken.

We besteden aandacht aan de benadering van wijlen kardinaal Pell omdat het goed is kennis te nemen van verschillende meningen in de kerk, alleen zo is het mogelijk tot een verantwoord eigen standpunt te komen. Bovendien illustreert dit artikel hoe de rechtervleugel in de kerk ten strijde strekt tegen de beleidskeuzes van paus Franciscus.
U kunt een redelijk goed beeld krijgen van de huidige discussie door in de zoekfunctie van deze site ‘synode’ in te tikken. U krijgt dan een overzicht van de verschillende artikelen die we aan de synode hebben gewijd. (Redactie)

uitbundigheid van goede wil

Begin oktober 2021 startte de paus een wereldwijd synodaal proces, aanvankelijk gepland voor ruim twee jaar, dat onlangs met een jaar werd verlengd. Er zullen voorstellen worden gedaan over hoe het hele “Volk van God” in de toekomst kan worden betrokken bij beslissingen in de katholieke kerk.

Verder wordt ingegaan op de vraag hoe de kerk haar opdracht kan vervullen onder de maatschappelijke omstandigheden van het heden. In oktober 2024 zullen enkele honderden bisschoppen uit alle delen van de wereld in Rome discussiëren en stemmen over deze nieuwe manier van werken, bekend als “synodaliteit”.

Pell had de afgelopen maanden herhaaldelijk kritiek geuit op het project. In het artikel dat hij kort voor zijn dood schreef, beschuldigt hij de initiatiefnemers van een “uitbundigheid van goede wil” in de geest van de New Age. In het bijzonder bekritiseert hij de Relator-generaal van de Bisschoppensynode, kardinaal Jean-Claude Hollerich, die publiekelijk vraagtekens zette bij de leer van de Kerk over seks.

Nergens in het Vaticaanse werkdocument wordt het Nieuwe Testament erkend als het Woord van God, dat gezaghebbend is voor alle leringen over geloof en moraal. Het Oude Testament wordt volledig genegeerd en ook de Tien Geboden worden niet nageleefd. Een duidelijk standpunt over conflictkwesties als abortus en de wijding van vrouwen ontbreekt.

In plaats daarvan benadrukt het document te veel de gevaren van klerikalisme.

Dienaar of verdediger?

Met het oog op het verdere verloop van de Wereldsynode vroeg Pell de deelnemers om “te beslissen of zij dienaren en verdedigers zijn van de apostolische traditie in kwesties van geloof en moraal” – of dat zij fundamentele aspecten van de katholieke leer wilden negeren.

De kardinaal, die tot de conservatieven in de kerkelijke hiërarchie werd gerekend, probeerde ooit als prefect van het Vaticaans economisch secretariaat meer transparantie en reinheid te brengen in de financiën van het Vaticaan. Dit bracht hem in conflict met oude structuren en gewoonten van andere verantwoordelijke personen.

In 2018 haalde Pell de krantenkoppen over de hele wereld toen hij door een strafrechter in Melbourne tot meerdere jaren gevangenisstraf werd veroordeeld wegens vermeend seksueel misbruik zonder bewijs. In 2020 werd hij uiteindelijk vrijgesproken en vrijgelaten uit de gevangenis.

Daarna keerde hij terug naar Rome, waar hij dinsdag onverwacht overleed. In een condoleancetelegram prees paus Franciscus hem als een “trouwe dienaar” die met vastberadenheid en wijsheid de basis legde voor de recente financiële hervorming van het Vaticaan.

lees het artikel van Pell in The Spectator (Engels)

bron: Domradio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *