Patriarch Sako: Oosterse kerken hebben “frisse lucht” nodig

De Iraakse kardinaal dringt er bij de oosterse kerken op aan aandacht te schenken aan de realiteit van het moderne leven, en waarschuwt dat eenheid de enige garantie is voor hun voortbestaan. Patriarch Louis Raphaël I Sako, hoofd van de Chaldeeuws-Katholieke Kerk, heeft een bericht vrijgegeven voorafgaand aan de Week van Gebed voor de Eenheid van de Christenen.

In de brief, getiteld “De oosterse kerken hebben frisse lucht nodig”, benadrukte de Iraakse patriarch – die paus Franciscus in 2018 tot kardinaal benoemde – dat veel van de huidige prediking geen voeling heeft met de tijd, en benadrukte hij de noodzaak van eenheid gegeven de vele bedreigingen waarmee kerken in het Midden-Oosten worden geconfronteerd.

Een hap frisse lucht

Patriarch Sako begon zijn boodschap door op te merken dat hij tijdens de kerstperiode naar de preken van verschillende oosterse geestelijken luisterde en naar hun televisie-interviews keek.

“Ik ontdekte”, schreef hij, “dat de naar voren gebrachte ideeën achterhaald zijn en dat wat ze zeiden niet strookt met de huidige realiteit (…). Daarom ontroert het de ontvangers niet, geeft het hen ook geen hoop, noch geeft het hen een gevoel van geruststelling en verfrissing.” Dergelijke prediking, zo waarschuwde hij, ontmoedigt jonge mensen om naar de kerk te gaan, en “als de situatie zo doorgaat als nu, zullen toekomstige generaties zonder geloof zijn.”

Een deel van dit probleem, zei hij, is dat de oosterse katholieke kerken “niet veel hebben geprofiteerd” van het Tweede Vaticaans Concilie of van de Bijzonder Synode over het Midden-Oosten in 2010.

Wat is de oplossing? Patriarch Sako zei dat priesters de nauwe relatie – waarop wijlen paus Benedictus XVI heeft aangedrongen – tussen geloof en rede in gedachten moeten houden, en “eerlijk, transparant en rationeel” moeten spreken. De Kerk, benadrukte hij, moet reageren op “culturele en sociale veranderingen”, net zoals Christus deed. “Waarheid en vernieuwing vormen de kern van de aard van de kerk”, benadrukte de patriarch.

De noodzaak van eenheid

Gezien de precaire toestand van de oosterse kerken, zei patriarch Sako verder, “moet prioriteit worden gegeven aan de kwestie van eenheid”, wat “de enige garantie is voor onze overleving”.

Een dergelijke eenheid, zo benadrukte hij, betekent niet dat het “spirituele, culturele en theologische erfgoed” van elke afzonderlijke kerk wordt gewist. Integendeel, “eenheid gaat over het accepteren van verschillen en het respecteren ervan door wederzijdse nederigheid en broederlijke ontmoeting, samenwerken op basis van het Evangelie.”

“In verdeeldheid is er geen toekomst voor ons, in eenheid en samen marcheren de garantie voor onze overleving”, schreef hij, en drong er bij de oosterse kerken op aan om een ​​synodale stijl van samenwerking aan te nemen.

Een waarschuwing uit Constantinopel

De patriarch besloot zijn brief door een parallel te trekken tussen de huidige situatie van de kerken in het Midden-Oosten en de stad Constantinopel vóór de verovering door de Ottomanen. Terwijl vijandelijke troepen zich bij de poorten verzamelden, schreef hij: “Byzantijnse theologen hadden ruzie over het geslacht van engelen.”

In plaats van zich te concentreren op triviale kwesties, benadrukte de patriarch, “moeten kerkleiders niet-essentiële verschillen, fanatisme en angst overwinnen om de christelijke aanwezigheid in het Oosten te verdedigen.”Als de christelijke minderheid niet meer ‘creatief’ wordt, waarschuwde hij, zal ze verdwijnen.

“Laten we ons verzoenen en ons verenigen zodat de oorspronkelijke bewoners niet worden verdreven uit het land van onze voorouders, het land van de geschiedenis en duizenden martelaren. Onze kerken dragen in hun lichaam de pijn van Christus, dus laten we net als hij streven naar hun heropleving, en ook naar de heropleving van onze landen.”

bron: Vatican News
Beeld: https://mediawerkgroepsyrie.files.wordpress.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *