“Van polarisatie naar ontmoeting”

Volzin lezing


  • Datum: 14 januari 2023 13:00 – 17:00
  • Locatie: Dominicuskerk
  • Adres: Palestrinastraat 1, Utrecht

Het thema van de 13e VOLZIN-lezing is dit jaar: Van polarisatie naar ontmoeting. Filosoof en schrijver Ad Verbrugge analyseert in twee binnenkort te verschijnen boeken de huidige tijdgeest.

We leven in een tijd waarin het voor velen niet meer duidelijk is wat het gemeenschappelijk goed is. Verbrugge vraagt zich af wat dan nog het daarbij horende verbindende verhaal is? Die teloorgang is volgens Verbrugge ingezet in de periode na de afbrokkeling van de zuilen in de jaren ’60. De overheid verschaft in de huidige tijd niet dat verbindende verhaal en draagt zelfs direct en indirect bij aan de polarisatie tussen groepen mensen.

Maar ook burgers zelf zijn vergeten dat zij de mogelijkheid hebben om de samenleving te bezielen, stelt Verbrugge. Geestrijke taal en de ontmoeting met diverse andere gemeenschappen, ideeën en invalshoeken die Nederland rijk is maken de samenleving weerbaar en bezield. Kortom, er zijn genoeg uitdagingen. Verbrugge, zelf opgegroeid in een Nederlands-Hervormd gezin, zal zijn levensbeschouwelijke en filosofische blik op onze staat van samenleven met ons delen. Het belooft een scherpe, maar hoopvolle en inspirerende lezing te worden.

Het middagprogramma heeft een feestelijk karakter vanwege het 20-jarig jubileum van VOLZIN en het feit dat het jaar 2023 dan slechts een paar weken oud is. Er is muziek, samenzang en er zijn lekkere hapjes.

In samenwerking met het Stadswandelkantoor in Amsterdam organiseert VOLZIN – 11.00-12.30u, voorafgaand aan de lezing, een unieke rondwandeling langs religieuze gebouwen en plekken in het centrum van Amsterdam (‘Middeleeuws Amsterdam’).

Tickets zijn verkrijgbaar via de VOLZIN-website

Abonnees van VOLZIN krijgen €5,00 korting per ticket (de bijbehorende couponcode vindt u in het decembernummer).

Meer informatie

bron: Volzin

beeld: https://www.raadvankerken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *