Kardinaal Pell overleden

De Australische bisschoppen gaven de volgende verklaring uit:

Aartsbisschop Timothy Costelloe SDB, voorzitter, Australische katholieke bisschoppenconferentie:

Met grote droefheid heb ik kennis genomen van het onverwachte overlijden van kardinaal George Pell in Rome op dinsdagavond (Rome tijd). Kardinaal Pell gaf meer dan 25 jaar sterk en duidelijk leiderschap binnen de katholieke kerk in Australië, als aartsbisschop van Melbourne en aartsbisschop van Sydney en als lid van de bisschoppenconferentie.

Zijn vele sterke punten werden alom erkend, zowel in Australië als over de hele wereld, zoals blijkt uit zijn benoemingen door het Vaticaan als prefect van het secretariaat voor economie en als lid van de Raad van Kardinalen, een adviesgroep van paus Franciscus.

De invloed van kardinaal Pell op het leven van de kerk in Australië en de rest van de wereld zal nog vele jaren merkbaar blijven. Terwijl we hem gedenken en nadenken over zijn nalatenschap, nodig ik alle katholieken en andere mensen van goede wil uit om mee te bidden voor kardinaal Pell, een man met een diep en blijvend geloof, en voor de rust van zijn ziel.

bron: Australische bisschoppenconferentie

Commentaar in de pers

Meer transparantie en netheid in financiën

Pell, die tot de conservatieven in het Vaticaan werd gerekend, probeerde als coördinator van de Vaticaanse Economische Raad meer transparantie en reinheid te brengen in de financiën van het Vaticaan. Dit bracht hem in conflict met oude structuren en gewoonten van andere verantwoordelijke personen.

Meerdere jaren gevangenisstraf

In 2018 haalde Pell de krantenkoppen over de hele wereld toen hij ten onrechte werd veroordeeld tot meerdere jaren gevangenisstraf door een strafrechter in Melbourne wegens vermeend seksueel misbruik. In 2020 werd hij uiteindelijk vrijgesproken en vrijgelaten uit de gevangenis. Daarna keerde hij terug naar Rome.

Begrafenis van Benedictus XVI

Onlangs was hij bij de begrafenis van Benedictus XVI. in het openbaar gezien. Volgens aanvankelijk onbevestigde berichten onderging hij kort voor zijn dood een heupoperatie.

Na de dood van Pell zijn 125 van de 223 kardinalen van de universele kerk nog steeds jonger dan 80 jaar en dus stemgerechtigd bij de pauselijke verkiezingen.

bron: domradio

beeld: https://cdnph.upi.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *