Kerkvertegenwoordigers uit 39 landen adviseren in Praag


Europese fase als belangrijke tussenstap van de Wereldsynode

De door paus Franciscus uitgeroepen wereldsynode gaat de tweede fase in. Deze keer wordt het advies apart per continent gegeven. Observaties en suggesties uit alle delen van de wereld zijn verwerkt. De Europeanen ontmoeten elkaar in Praag van 5 tm 9 februari.

Europa is groter dan de EU – dit wordt ook weerspiegeld in het aankomende continentale podium van de wereldwijde synode van de katholieke kerk. Bisschoppen, theologen en leken uit 39 landen zijn aanwezig – van Portugal tot Rusland en van IJsland tot Albanië. Van zondag (5 t/m 9 februari) bespreken 200 afgevaardigden in persoon en 390 online een paper dat de afgelopen maanden veel stof deed opwaaien onder de titel “Breid de ruimte van je tent uit”.

Observaties en suggesties uit alle delen van de wereld

Het is lang niet zo revolutionair en doorspekt met precieze eisen voor veranderingen in de leer en structuur van de kerk als de meeste teksten van het “Synodale Pad” in Duitsland.

Maar het bevat observaties en suggesties uit alle delen van de wereld die aantonen dat de tekenen des tijds voor de katholieke kerk niet alleen in Duitsland liggen.

Dat geldt voor zaken als transparantie of de participatie van leken in de kerk, de kwestie van het verplichte celibaat voor priesters, de rol van de vrouw en ook de kwestie van seksualiteit. Zelfs in Afrika is de vraag naar de plaats van minnaars van hetzelfde geslacht in de kerk aan de orde; en zo werd het opgenomen in het “Tentdocument”. Eind maart zullen zes andere continentale assemblees worden gehouden over hetzelfde document.

Bekende onderwerpen – andere vorm

Het is vrijwel zeker dat het onderwerp homoseksuele relaties een rol zal spelen in de beraadslagingen op het Europese toneel – en niet alleen omdat de Duitse delegatie naar Praag reist met de overeenkomstige resoluties van de Duitse Synodale Weg in haar bagage.

Het is onzeker of de afvaardiging rond de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, een blijvende indruk zal maken op de zusters en broeders in Praag met hun vergaande eisen op dit gebied. Deze eisen zijn in Duitsland door een blokkade door een minderheid van bisschoppen getorpedeerd. Hetzelfde geldt voor de kwestie van de wijding van vrouwen, die niet langer een probleem is in Duitsland.

Ook al klinken sommige onderwerpen bekend in de oren – voor de Duitse vertegenwoordigers, gehard in synodale stemgevechten en debatten over het reglement, zullen de dagen in Praag zijn als een duik in een andere wereld. In plaats van te redetwisten over individuele zinnen en woorden in fundamentele theologische teksten, wordt in Praag gevraagd om gemeenschappelijk gebed, geduldig luisteren, wederzijdse “resonantie” en “nadenken over de vruchten”.

Voorbereiding op volgende fase

Uiteindelijk komt ook hier een definitieve tekst; maar het mag nadrukkelijk geen eisenpakket worden volgens een vooraf geformuleerde hervormingsagenda. Het is eerder bedoeld om de verantwoordelijken in het secretariaat van de Romeinse synode te helpen bij het opstellen van een definitief werkdocument voor de globale fase van de synode die in oktober in Rome begint. Hoe dat zal gaan is helemaal open.

Zal het de Duitse deelnemers onder leiding van Bätzing en de voorzitter van het Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK), Irme Stetter-Karp, lukken om hun weg te vinden op dit spiritueel glibberig pad? En zullen de Duitsers, inclusief de onofficiële hoofdtheoloog van de Synodale Weg, de bijbelgeleerde Thomas Söding, die in Bochum doceert, in staat zijn hun stellingen en standpunten zo in te brengen dat een aantal ervan in Rome zal worden doorgevoerd?

Er is vraag naar bruggenbouwers

Het reglement van orde voor het continentale podium bepaalt dat – net als de UNO of de Raad van Europa – kleine en grote landen gelijkelijk vertegenwoordigd zijn op de vergadering. De delegatie uit Luxemburg is echter bijzonder belangrijk vanwege een persoon: kardinaal Jean-Claude Hollerich is lid. De aartsbisschop van Luxemburg is ook de algemeen verslaggever van de synode in Rome. Veel hangt af van de vraag of en hoe hij tot de kern van de zaak weet door te dringen.

Het is duidelijk dat de afstand tussen hem en Bätzing (ooit Hollerichs naaste buur in het bisdom Trier) veel kleiner is dan die tussen Stetter-Karp en de voorzitter van de Poolse bisschoppenconferentie. Toevallige persoonlijke verhoudingen deze hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in eerdere synodes. Ook deze keer zou je er aan kunnen bijdragen dat er uiteindelijk verrassende resultaten worden geboekt.

Naast de Luxemburgers zijn er ook vertegenwoordigers van andere landen die door hun geografische ligging en taalkundige of historische connecties uitstralen naar naburige cultuurgebieden als bruggenbouwers. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Oostenrijkers richting Oost- en Zuidoost-Europa en voor de Zwitsers richting Frankrijk of Italië. 
Het einddocument, dat vervolgens afzonderlijk zal worden besproken en gewogen door de bisschoppen die aan het eind twee dagen in Praag bijeen zijn, zou naderhand informatie kunnen verschaffen over een aantal van deze processen.

bron: domradio
beeld:shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *