Oud-katholieke bisschop van Haarlem vertelde in Rome hoe een katholieke kerk toch synodaal kan zijn

INTERVIEW

De Rooms-Katholieke Kerk wil naar andere kerken luisteren hoe zij gelovigen betrekken in het functioneren van de kerk. De oud-katholieke bisschop van Haarlem, Dick Schoon, nam daarom deel aan een symposium in Rome. ‘Ik was diep onder de indruk van de openheid en positieve gastvrijheid.’

door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

SYNODE 2023

Schoon nam deel op uitnodiging van het oecumenisch instituut van de pauselijke universiteit van de dominicanen. Samen met het Vaticaan organiseerde men een symposium om te luisteren naar de ervaringen van vijf wereldwijde kerkgemeenschappen: anglicanen, methodisten, lutheranen, gereformeerden en oud-katholieken.’

Waar ging dat ‘luisteren’ precies over?

‘De Rooms-Katholieke Kerk wil tijdens een lopende wereldwijde synode proberen de leken meer te betrekken bij het functioneren van de kerk om de basis niet teveel te laten vervreemden van de top.’

Hoe ging dat luisteren?

‘Ik was diep onder de indruk van de openheid en de positieve gastvrijheid die het Vaticaan ten toon spreidde. Er waren zeer gekwalificeerde theologen afgevaardigd om naar ons te luisteren die bovendien ook aangaven wat zij kunnen leren van andere kerken. Aan onze kant was er grote vreugde dat er een goed en open gesprek gevoerd kon worden.’

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: https://oudkatholiek.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *